Moderaternas Erik Bengtzboe Foto: SVT

Minskat arvode till Erik Bengtzboe (M) med 47 000 – efter rättelse av reseräkningar

Uppdaterad
Publicerad

Erik Bengtzboe (M) kommer att få sitt arvode minskat med cirka 47 000 kronor för ändrade uppgifter om sina reseräkningar. Detta uppger Riksdagförvaltningen på torsdag eftermiddag för SVT Nyheter.

Det är den avgående moderate riksdagsledamoten Erik Bengtzboe själv som gjort en begäran om en rättelse av hans tidigare inlämnade uppgifter om reseräkningar.

– Ledamoten har begärt rättelse angående resor som han tidigare fått ersättning för. Vi har knappat in dessa siffror i systemet och fått fram ett belopp som ska dras av från hans maj-arvode enligt överenskommelse med ledamoten, säger Carina Larsson, pressekreterare på riksdagsförvaltningen.

Turerna kring Erik Bengtzboe

Har tills imorgon på sig

På torsdagen kom riksdagsförvaltningens preliminära besked, enligt det kommer Erik Bengtzboe att få ett avdrag på 47 523 kronor på sitt arvode för maj.

– Det beloppet har man mailat till honom, och ställt frågan om han vill ändra något. Eftersom det ska dras av i maj behöver vi skicka in uppgifterna i systemet under veckan som kommer. Därför har han fram tills imorgon på sig att inkomma med eventuella andra uppgifter. Annars blir det här beloppet som dras, säger Carina Larsson.

Lämnar sin riksdagsplats

Tidigare på torsdagen meddelade Erik Bengtzboe att han lämnar sin riksdagsplats. Detta efter att han fått ersättningar på över 158 000 kronor genom att han varit folkbokförd hos sin mamma, trots att han inte bott där, enligt en granskning från Aftonbladet.

Han har själv uppgett att han bor i ett fritidshus i Nyköping och inte hemma hos sin mamma, men att han missat att skriva sig på rätt adress. Men riksdagens regler säger att bidrag till en övernattningslägenhet bara ges om bostaden på hemorten har permanentstandard.

Erik Bengtzboe har tidigare uppgett att han ämnar betala tillbaka reseersättning som han inte haft rätt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Erik Bengtzboe

Mer i ämnet