Foto: TT

Erik Bengtzboe (M) lämnar uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas Erik Bengtzboe avgår efter Aftonbladets avslöjande om hans bidrag gällande dubbla boenden.

”Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada”, skriver partiledare Ulf Kristersson i ett mejl till TT.

”Jag och Erik Bengtzboe är överens om att han nu lämnar uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och därmed rollen som Moderaternas talesperson för arbetsmarknadsfrågor”, skriver partiledare Ulf Kristersson.

Bengtzboe kommenterar beslutet på sin Facebooksida:

Turerna kring Erik Bengtzboe

”Jag har i dag accepterat att lämna uppdraget som vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och som talesperson för Moderaterna i arbetsmarknadsfrågor”, skriver han.

Han skriver att han inlett en process med riksdagsförvaltningen i syfte att rätta fel och betala tillbaka reseersättning som han inte haft rätt till.

”Jag inser att detta påverkar förtroendet för mig negativt, och jag vill inte att det ska drabba Moderaterna. Därför är det rätt att nu lämna dessa uppdrag. Det viktigaste för mig nu är att rätta till felaktigheterna, och göra allt jag kan för att bygga upp förtroendet hos mina väljare och partivänner igen”, fortsätter han.

Oklarheter kring boende

Nyligen kunde Aftonbladet visa på oklarheter kring var Erik Bengtzboe egentligen bor, och om han har rätt till de bidrag han fått av riksdagen för sitt dubbla boende.

Enligt tidningen har Bengtzboe fått 158 000 kronor i hyresbidrag och traktamenten från riksdagen för att han varit skriven hos sin mor i Nyköping. I Stockholm har han en övernattningslägenhet, där han bor i veckorna till följd av sitt uppdrag.

”Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada av den senaste tidens uppmärksamhet kring riksdagens ersättning för hans boenden. Erik Bengtzboe kommer nu att fokusera på att rätta till dessa felaktigheter och försöka reparera sitt politiska förtroende inom och utom Moderaterna. Moderaterna återkommer i närtid till frågan om vem som blir ny talesperson i dessa frågor”, skriver Ulf Kristersson.

Förutredning inledd

Efter Aftonbladets avslöjande inledde åklagare en så kallad förutredning av fallet.

”Det finns för närvarande ingen misstanke om brott. Beslut om jag ska inleda förundersökning kommer sannolikt att kunna fattas inom några veckor”, uppgav vice chefsåklagare Bengt Åsbäck vid särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Erik Bengtzboe

Mer i ämnet