Riksdagsledamoten Erik Bengtzboe ska, enligt Aftonbladets uppgifter, bland annat ha varit folkbokförd hos sin mamma trots att han inte bott där. Foto: SVT

Åklagarmyndigheten inleder förutredning mot Erik Bengtzboe

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarmyndigheten har inlett en förutreding om en riksdagsledamots rese- och hyresersättningar och ifrågasatta folkbokföring, skriver de i ett pressmeddelande. För SVT Nyheter bekräftar de att utredningen gäller Erik Bengtzboe (M).- Det finns för närvarande ingen misstanke om brott, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck i pressmeddelandet.

”Med anledning av uppgifter om en riksdagsledamots folkbokföring och ersättningar för resor och dubbla bostäder har åklagare beslutat att öppna en förutredning”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Skrev sig hos sin mamma

Det var en i en granskning av Aftonbladet som det avslöjades att M-riksdagsledamoten Erik Bengtzboe fått ersättningar från riksdagen på över 158 000 kronor genom att vara folkbokförd hos sin mamma i Nyköping.

Detta trots att han enligt tidningen bor största delen av sin tid i en bostadsrätt i Stockholm som han äger med sin fru. Trots att hans familj dessutom varit folkbokförda på adressen i Stockholm är det enligt honom bara en övernattningslägenhet.

”Välkomnar att åklagare tittar på ärendet”

Erik Bengtzboe skriver själv på Facebbok att det i ”formell mening” blivit fel, men vidmakthåller att han och hans fru bor i Sörmland. Han skriver också i inlägget att han tillsammans med riksdagen ska ”räkna fram” hur mycket han ska betala tillbaka.

Angående förutredningen mot honom skriver han, genom sin presskontakt Niklas Gillström, i ett sms till SVT Nyheter:

”Jag välkomnar att åklagare tittar på ärendet och inväntar beslut därifrån. Jag ska självklart korrigera felaktigheter som uppstått.”

Ingen brottsmisstanke

Den förutredning som nu inletts mot honom är en inledande utredning som ibland genomförs för att åklagaren ska kunna fatta beslut om huruvida en brottsutredning, det vill säga en förundersökning, ska inledas eller inte.

Det finns alltså ingen brottsmisstanke i nuläget och arbetet som inletts handlar om att hämta in och bedöma bland annat uppgifter om rese- och hyresersättningar från riksdagen.

– Beslut om jag ska inleda förundersökning kommer sannolikt att kunna fattas inom några veckor, säger Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.