Nya uppgifter om FRA:s långtgående samarbete med amerikanska och brittiska underrättelsetjänster upprör. Foto: Scanpix.

Riksdagspartier begär korten på bordet om FRA

Uppdaterad
Publicerad

Vänstern och Miljöpartiet vill nu ha klara besked från regeringen om hur mycket man känt till om ett eventuellt samarbete om avlyssning med USA:s underrättelsetjänst NSA.

I går begärde Miljöpartiet att utrikesminister Carl Bildt (M) och justitieminister Beatrice Ask (M) kommer till riksdagen för att reda ut vad de visste om NSA:s övervakning och ifall också svenska medborgare och myndigheter har övervakats. Nu lär frågorna i hög grad handla om vilken roll FRA spelar.

Inom Alliansen är kommentarerna i allmänhet mer återhållsamma.

– Jag utgår ifrån att samarbetet har skett inom ramen för svensk lagstiftning, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf till SVT.

Men till Expressen säger Annie Lööf också att hon ”är övertygad, tyvärr, att både min telefon och mejl kontrolleras av annan makt”.

Reinfeldt: ”Inget konstigt att vi byter information”

Försvarsminister Karin Enström (M) har än så länge nöjt sig med en skriftlig kommentar, och hänvisar till att hon är upptagen under dagen.

”Underrättelseverksamhet sker inom ramen för tydlig lagstiftning, med strikt kontroll och under parlamentarisk insyn. Regelverket syftar till att balansera säkerhetsintressen och integritet. Det är naturligt att samarbeta med andra länder. Det gagnar svenska intressen och är avgörande för vår säkerhet” skriver hon enligt TT i sin skriftliga kommentar.

Även statsminister Fredrik Reinfeldt (M) säger att samarbetet med USA inte är något konstigt.  

TT: Försäkrade du dig om när du träffade Obama att den här övervakningen inte gällt svenska medborgare och myndigheter?

– Jag tog upp dessa frågor. Men jag vill understryka: vad handlar underrättelseverksamhet om? Det är att hålla sig underrättad om ifall länder har krigsavsikter mot Sverige eller andra öppna demokratier, om det finns terrornätverk som förbereder terrorangrepp, eller grovt kriminella ligor som förbereder gränsöverskridande kriminalitet, säger han och fortsätter:

– Att vi byter information med varandra om vi hittar detta, tycker jag inte är så konstigt. Vi har till och med talat om att förstärka det inom ramen för EU. Kan det då handla om en person i Sverige? Ja, det finns också i Sverige människor med högst kriminella, till och med terrorinriktade, avsikter som vi har anledning att på förhand veta vad de gör för att slippa se konsekvenserna, säger Fredrik Reinfeldt.

De svenska parlamentariker som sitter i utskottet, Anna Hedh (S) och Cecilia Wikström (FP), närvarade inte vid mötet igår och har än så länge inte heller velat lämna någon kommentar.

EU-minister Birgitta Ohlsson: ”Det har gått för långt”

Sveriges EU-minister Birgitta Olsson (FP) reagerade starkt på uppgifterna i SVT Gomorron:

– Jag känner inte till de här detaljerna, det var en nyhet för mig. Jag tycker absolut inte att det är bra. Jag har också varit engagerad i integritetsfrågorna och öppenhetsfrågorna i Sverige och jag tror att alla länder inklusive Sverige, EU och USA... det har gått för långt!

Sverige i nära samarbete med NSA och GCHQ

Sverige uppges ha ett nära samarbete med USA och Storbritannien i den så kallade avlyssningskandalen. Det ska ha rört sig om ett samarbete mellan Försvarets radioanstalt (FRA) och USA:s underrättelsetjänst NSA och Storbritanniens GCHQ. Uppgifterna kommer från den brittiske journalisten Duncan Campbell vid ett utskottsmöte i Europaparlamentet igår om USA:s övervakning.

I Vänsterpartiet är man upprörda och vill få klara besked om hur ett eventuellt samarbete sett ut.

– Om de här uppgifterna stämmer så är det en stor skandal, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till SVT. Vi vet ju hur NSA har gått utanför alla ramar i frågan om övervakning, därför kräver vi att regeringen kommer till riksdagen och lägger korten på bordet.

Miljöpartiets IT-politiske talesperson Maria Ferm vill också få besked om hur mycket regeringen känt till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.