Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Eriksson är ordförande i Riksidrottsförbundet. Foto: SVT

Riksidrottsförbundet kräver utdrag ur belastningsregistret – ”Pedofiler ska jagas”

Publicerad

Från och med den 1 januari kräver Riksidrottsförbundet att deras 20 000 föreningar ska kräva utdrag ur belastningsregistret från alla som jobbar med barn.
– Jag tycker det är ganska naturligt, säger förbundsordföranden Björn Eriksson till SVT Nyheter.

Beslutet togs av Riksidrottsmötet i fjol och innebär att ”föreningar ska begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs, har uppdrag i föreningen och där har direkt och regelbunden kontakt med barn.”

– Jag tycker det är ganska naturligt. Pedofiler ska jagas och då ska vi naturligtvis se till att de inte håller på med barn inom idrott, säger Björn Eriksson.

650 000 ledare

Riksidrottsförbundet har i dag runt 20 000 föreningar med ungefär 650 000 ledare. Siffran inkluderar även dem som inte jobbar med barn.

– Om du jobbar med barn får du lämna utdrag. Jobbar du med exempelvis bokföring eller annat kanske det inte gäller. Men har du den belastningen ska du inte hålla på med barn, säger Eriksson.

– Det är ett rimligt önskemål. Det är en demokratisk rättighet att få vara med i en idrottsförening, men inte att få jobba med barn.

Finns det en risk att idrottsledare som kanske jobbat prickfritt i 30 år känner sig kränkta över att nu behöva lämna utdrag?

– Då ska man tänka på barnen och känna att ”jag har ju inte gjort någonting, vad skönt att det här finns”. Det är ett viktigt instrument, säger Björn Eriksson.

”Större risk för barnen”

Idrottsledare är en bristvara – du ser ingen risk att folk inte vågar bli ungdomsledare mer?

– Risken är mycket större åt andra hållet. Om vi inte gör det bästa vi kan för att hålla rent är det mycket större risk att det drabbar barnens idrottande än det omvända.

Björn Eriksson tror att det nya kravet kommer ge effekt, men att det inte går att förlita sig enbart på det.

– Det är klart att det fortfarande finns ett stort problem – nämligen att den som är sådan (pedofil, reds. anm.) och aldrig har blivit fälld inte kommer att hittas med registerutdragen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer