Rikspolischef Dan Eliasson om polisens resultat: ”Vi har ett allvarligt läge i delar av Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan kom polisens statistik över hur många brott man klarar upp. Bäst ser det ut för trafikbrotten och narkotikabrotten – men för våldsbrotten har statistiken försämrats.

– Vi har ett allvarligt läge i delar av Sverige, säger rikspolischef Dan Eliasson i SVT:s Agenda.

Totalt sett ökade antalet uppklarade brott förra året med 3,1 procent, men för våldsbrotten minskade uppklarningen med 2,7 procent.

Rikspolischef i Dan Eliasson säger i SVT:s Agenda att skjutningar och gängkriminalitet kräver stora resurser och att det påverkar resultaten på de övriga områdena.

Agenda

– Den grova gängkriminaliteten når nivåer som vi aldrig sett förut. Vi har 40 döda i gängmiljöer efter skjutningar, säger Dan Eliasson.

”Vi kommer bli bättre”

Samtidigt menar Dan Eliasson, som flera gånger förut, att det ljusnar för svensk polis.

– Regeringen har skjutit till pengar, det kommer fler personer från polishögskolan så det finns all anledning att tro att vi kommer att bli bättre.

Agenda om polisens resultat

I Agendas säsongspremiär på söndag 14 januari intervjuas rikspolischef Dan Eliasson om polisens utredningsresultat. Se det klockan 21.15 i SVT2 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet