Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polischefens svar på SVT:s frågor. ”Det finns regler för allt sådant här”. Foto: SVt

Rikspolischefen: Kommer ha arbetsrättsligt samtal med Löfving

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischef Anders Thornberg ska ha ett arbetsrättsligt samtal med Mats Löfving innan beslut fattas om dennes framtid inom polismyndigheten.

Det beskedet ger han på en pressträff på onsdagen med anledning av den rapport som har presenterats gällande turerna mellan Löfving och Linda Staaf.

– Vi ska noga analysera rapporten och slutsatserna, säger Anders Thornberg.

Runar Viktsten, den särskilda utredare som har granskat turerna mellan polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf, rekommenderar att rikspolischefen skiljer Mats Löfving från sin tjänst. Detta till följd av bland annat flera jävsbeslut, enligt den rapport som presenterades på onsdagen.

Enligt Anders Thornberg ska nu samtal hållas med Mats Löfving innan dennes yrkesmässiga framtid avgörs.

– Jag kommer nu i närtid ha ett arbetsrättsligt samtal med Mats Löfving. Och därefter noggrant överväga de här frågorna och återkomma när det finns besked att lämna kring vilka beslut jag och myndigheten kommer att fatta, säger Anders Thornberg vid en pressträff.

”Viktigt att lära av detta”

Avseende Linda Staaf har utredaren inte lämnat några rekommendationer och hon förblir därmed fortsatt kvar på sin tjänst vid Nationella operativa avdelningen, enligt Thornberg.

– Jag kommer försäkra mig om att vi fortsätter att värna arbetsmiljön, säger han.

– På längre sikt är det viktigt att lära av detta. Kunde vi ha agerat annorlunda, är det något vi behöver utveckla eller förbättra? Vi har rutiner, vi har riktlinjer för hur sådant här ska hanteras. Men rutiner och riktlinjer hjälper inte om de inte följs, säger han.

På SVT:s fråga om hur två höga chefer inom polismyndigheten, med anledning av säkerhetsaspekten, haft en relation i sex år utan att det kommit ledningen till kännedom, säger Thornberg:

– Det är en oerhört allvarlig fråga. Det ska inte var några förhållanden, alla vet att vi är väldigt tydliga med det inom polismyndigheten. Det får inte vara en chef och en underställd, säger han till SVT:s reporter Lars Erik Taubert.

Kultur inom polisen ska utredas

Enligt Anders Thornberg kommer ett arbete att inledas omedelbart för att gå igenom myndighetens kultur och etiska riktlinjer.

– Vi behöver arbeta ytterligare med vår kultur. Om det i det arbetet framkommer att vi behöver ändra vår rutiner eller riktlinjer kommer det att göras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rikspolischefen om åtgärden: ”Kommer ha ett samtal med Mats Löfving”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.