Rikspolischef Anders Thornberg vill att ”Operation rimfrost”, polisens särskilda insats mot gängkriminella i Malmö, ska flyttas runt till fler städer. Foto: Johan Nilsson/TT

Rikspolischefen: ”Operation Rimfrost till fler städer”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm och Uppsala, det kan vara städerna näst på tur för Operation Rimfrost, polisens särskilda insats mot gängkriminalitet.

I Malmö har ett 40-tal personer gripits sedan Polisens Operation Rimfrost inleddes som en särskild händelse i höstas, vilket frigjort extra polisiära resurser. Nu väntar en fortsättning:

– Den här händelsen kommer sen att flyttas runt i Sverige till de ställen där vi behöver göra det, säger rikspolischef Anders Thornberg i Ekots lördagsintervju.

I ett första skede diskuteras att intensifiera arbetet mot gängkriminalietet i Stockholm och senare eventuellt även Uppsala. Det handlar bland annat om fler synliga poliser på gator och torg men också utökad underrättelseverksamhet.

”De vägrar lyda”

För Uppsalas del handlar det främst om stadsdelen Gottsunda, där rikspolischefen själv patrullerade i veckan tillsammans med områdespoliserna. I lördagsintervjun berättar han om en stark kriminell närvaro i ett område där polisen har svårt att göra sitt jobb på grund av gäng som uppträder hänsynslöst.

– De tar över hela centret, de vägrar lyda när polisen säger till dem. De kommer in med bilar, parkerar på handikapptillstånd, och bryr sig inte om tillsägelser. Man behöver ta i så att det blir väldigt hotfulla situationer.

Kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, Erik Pelling (S), välkomnar rikspolischefens besked:

”Uppsala ska inte ha någon särskilt utsatt stadsdel och ser gärna att det goda sambandet vi har med polisen lokalt och regionalt förstärks med nationella resurser”, skriver han på Twitter.

Tidigare insatser

Enligt Rikspolischefen Anders Thornberg har den organiserade brottsligheten i Sverige blivit allt grövre och allt mer våldsbenägen. Delvis på grund av att straffen varit för lindriga, men än mer på grund av att så många unga kunnat glida över i kriminalitet utan att omgivningen reagerat.

– Man vet kanske redan i första eller andra klass att det inte fungerar. Då måste man få mera resurser till skolan och det måste också få konsekvenser om man begår brott. Är man inte straffmyndig måste det ändå gå fram att det inte går att bete sig hur som helst. .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.