Regional kommenderingschef Stefan Sintéus bredvid Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Operation Rimfrost. Foto: TT

En månad med Operation Rimfrost – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

En månad har gått sedan polisen inledde den nationella särskilda händelsen med namnet Operation Rimfrost. Ett intensivt arbete pågår för att stävja våldsbrottsligheten och flera beslag och gripanden har gjorts. Samtidigt menar Malmös polismästare Stefan Sintéus att det inte finns någon ”quick fix.”

Operation Rimfrost inleddes tidigare i höstas efter en rad grova våldsdåd i Malmö. Trots det har flera mord inträffat i staden sedan dess.

– Det här handlar om individer som oavsett vad hade angripit varandra ändå. Att förhindra ett mord mellan två personer är i princip omöjligt på kort sikt, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö och regional kommenderingschef för insatsen.

Vill stoppa utvecklingen

Han menar att Operation Rimfrost är en långsiktig insats för att begränsa tillgången till vapen, sprängmedel och handlingfriheten för de individer som ligger bakom våldet.

– Man kan inte lösa komplexa problem genom särskilda händelser. Folk har skjutit mot varandra innan, under och kommer att skjuta varandra efter Rimfrost. Målet är att bryta utvecklingen av skjutningar och sprängningar som vapen i kriminella konflikter, säger Stefan Hector, nationell kommenderingschef för insatsen.

Torsdagens pressträff för att markera en månad med Operation Rimfrost är en del i arbetet för att synliggöra polisens arbete. Stefan Sintéus berättade bland annat om de många tillslag och gripanden som genomförts under månaden.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.