Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under 2019 har sju personer skjutits ihjäl i Malmö. Fyra av morden har skett inom loppet av en månad. Foto: SVT

Sju personer mördade i år – fyra bara den senaste månaden

Uppdaterad
Publicerad

Efter att rekordmånga personer skjutits ihjäl i Malmö förra året blev våren 2019 lugn. Men bara den senaste månaden har fyra unga män skjutits ihjäl i staden.

2019 började bra. Under våren gick polisen ut och sa att staden hade blivit lugnare efter rekordmånga dödsskjutningar i Malmö under 2018.

Då hade tolv personer skjutits ihjäl i Malmö.

Men i början av 2019 hade flera misstänkta mördare häktats eller åtalats. Projektet Sluta Skjut hade varit igång i ett år. Ingen person hade skjutits till döds under årets första månader.

Sommaren 2019: Karolin Hakim skjuts till döds

Men under sommarens tre månader inträffade tre mord.

• I början av juni skjuts en man i 30-årsåldern vid Triangeln. Morgonen efter kom beskedet att han avlidit av sina skador.

• En 25-årig man skjuts mitt på dagen till döds utanför socialtjänstens kontor på Hålsjögatan. Flera personer sitter häktade misstänkta för mord och medhjälp till mord.

Småbarnsmamman Karolin Hakim skjuts brutalt till döds på Sergels väg den 26 augusti. Ingen är gripen eller häktad misstänkt för dådet.

Karolin Hakim mördades på öppen gata i slutet av augusti. Foto: Nellie Erberth

Fyra mord på drygt en månad

Den senaste månaden har fyra personer skjutits till döds i staden. Två av morden har skett efter att Operation Rimfrost drog igång.

– Vi ska inte vara naiva och tro att det inte kommer att skjutas, att det inte kommer att sprängas, att folk inte kommer att angripa varandra på olika sätt, säger Stefan Sintéus, kommenderingschef för Operation Rimfrost till TT.

• En 28-årig man skjuts till döds kvällen den 31 oktober på Högaholm i Malmö. Mannen är känd i kriminella kretsar och har nära band till en man som är internationellt efterlyst och figurerat i flera mordutredningar.

15-årige Jaafar Mohammad Ibrahim skjuts till döds på Möllevångstorget och hans jämnårige vän får livshotande skador.

En 15-åring är död och ytterligare en 15-åring har livshotande skador efter lördagens skjutning vid en pizzeria på Möllevångstorget i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Två dagar efter mordet på Jaafar startar polisen en nationell särskild händelse, kallad Operation Rimfrost. Målet är bland annat att minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer.

• En 25-årig man skjuts till döds på Professorsgatan på måndagen den 2 december. Kort efter mordet kunde polisen gripa en misstänkt person som senare häktades.

• På eftermiddagen den 5 december hittades en 20-årig man skjuten vid Segevång. Hans liv gick inte att rädda.

Torsdagens mord är det sjunde hittills i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer