– De flesta grovt kriminella i Malmö är ganska trötta på det som händer i stan just nu, säger frivårdsinspektör Jonas Angermund.

Kriminalvården: ”Utbrända kriminella vill hoppa av”

Uppdaterad
Publicerad

Många av Malmös grovt kriminella känner sig trötta på det liv de lever och vill hoppa av. Det konstaterar de ansvariga för projektet Sluta skjut. Projektet har pågått i ett år och har bidragit till att skjutningarna i Malmö minskat, enligt polisen.

Enligt Jonas Angermund, frivårdsinspektör vid Kriminalvården, går det att tala om en ”utbrändhet” bland Malmös grovt kriminella.

– De flesta är ganska trötta på det som händer i stan just nu.

Färre skjutningar

”Sluta skjut” är ett samarbete mellan polisen, Malmö stad, kriminalvården och civilsamhället. Målet är att tillsammans göra det svårare att vara grovt kriminell och dessutom erbjuda stöd för den som vill lämna sitt gamla liv.

Satsningen har pågått i ett år. På fredagen kallade man till presskonferens för att berätta om hur det gått så här långt och hur man ska arbeta vidare.

Sedan starten tycker polisen sig se att det grova våldet minskat. Sedan det första så kallade call-in-mötet med kriminella i oktober förra året har det skett fem skjutningar mot person, varav en med dödlig utgång.

Två stormöten

– Projektet är en del av förklaringen. Det är för tidigt att säga att vi ser ett trendbrott, men faktum är att vi har haft färre skjutningar än tidigare, säger polisens koordinator Glen Sjögren.

Polisen har bland annat haft annat två så kallade Call-in, det vill säga stormöten med kriminella där man pratat om att konflikter inte ska lösas med våld eller skjutvapen. Det första mötet hölls i oktober, det andra i mitten av den här veckan. Till mötena kallas inte de mest våldsamma, utan de som bedöms kunna ta emot informationen och sedan föra ut budskapet till andra i sina kretsar. Dessutom har vissa andra sökts upp för enskilda samtal.

Nästan hundra häktade

Förutom att skjutningarna minskat, så ser polisen också andra resultat av arbetet.

– Många tongivande kriminella är häktade och frihetsberövade. Det pågår två stora rättegångar som rör grova våldsbrott, säger Jonas Karlberg, gruppchef för Grova brott i Malmö.

– Det pågår också ett 20-tal utredningar hos Sektionen för grova brott med goda utsikter för åtal.

Just nu sitter totalt 99 personer häktade för våldsbrott i polisområde Malmö. Av dem är 30 häktade för brott som mord, mordförsök och sprängningar.

Från det första call-in-samtalet i oktober och fram till och med mars har polisen också tagit 80 olagliga vapen i beslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.