Regeringen har tidigare sagt att friskolorna är överkompenserade och lade därför fram ett förslag om att sänka skolpengen till dem. Foto: Kicki Nilsson/TT

Riksrevisionen kritiserar skolpengen

Uppdaterad
Publicerad

Riksrevisionen har granskat skolpengen till friskolor och drar slutsatsen att den bör förändras. Det rapporterar SR Ekot. Bland annat anses den motverka en likvärdig skola.

I dag är principen att fristående och kommunala skolor får samma grundbelopp per elev från kommunens budget. När kostnaderna för kommunens skolor ökar, exempelvis beroende på att de har fler elever med behov av extra stöd, höjs också budgeten för friskolorna, oavsett om de också har ökade kostnader eller inte.

Men skolpengen kan också leda till osäkerhet för friskolor eftersom det är oförutsägbart hur kommunen räknar ut nivån på skolpengen.

Regeringen har tidigare sagt att friskolorna är överkompenserade och lade därför fram ett förslag om att sänka skolpengen till dem med mellan åtta och tio procent. Det röstades ned i riksdagen. Inte heller riksrevisionen tror att det är rätt väg att gå. Deras förslag är att i stället utreda ett fast schablonbelopp till friskolorna.

I Agendas specialprogram om utmaningarna i den svenska skolan fick partierna frågan om vad de skulle kunna komma överens om. Se klippet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.