Partierna skulle komma överens – misslyckades

Uppdaterad
Publicerad

I Agendas specialprogram om utmaningarna i den svenska skolan fick partierna frågan om vad de skulle kunna komma överens om. S, V och MP tryckte på att vinstdrivande friskolor måste bort, men fick inget gehör hos övriga partier.

– Den viktigaste frågan är hur vi klarar av att höja skolresultaten i de utsatta områdena, säger Fredrik Malm (L).

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna lyfte under programmet fram ordning och reda i skolan, frihet för föräldrar att välja skolplats åt sina barn samt en kunskaps- och faktafokuserad undervisning som sina viktigaste skolfrågor.

– Jag hoppas att vi ska kunna vara överens om att vi gör vad som krävs för att svensk skola ska präglas av ordning och trygghet, säger Christian Carlsson (KD).

”Har nått vägs ände”

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet fokuserade mestadels på problemen med vinster i skolvärlden. Daniel Riazat (V) föreslog en folkomröstning om vinstdrivande friskolor, men utan att få medhåll från de andra partierna.

– Vi vet att man i andra länder tagit över kontrollen från marknaden, säger han.

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) påminde om att det snart är val och att väljarna då får säga sitt i frågan.

– Vi Socialdemokrater har lappat och lagat ett friskolesystem på en fri marknad, och nu har det nått vägs ände, säger hon.

M: Kvaliteten är viktigast

Kristdemokraterna vill behålla de vinstdrivande friskolorna, men vill kunna stänga de som inte håller måttet.

– Vi tycker att kunskap och kvalitet är viktigare än möjlighet att dela ut vinst, säger Christian Carlsson (KD), partiets skolpolitiske talesperson.

Han fick medhåll av Lars Hjälmered (M) som också vill se en ökad kontroll av friskolorna för att förhindra betygsinflation. Han betonade att partiet vill se en mångfald av aktörer i skolvärlden.

– Det väsentliga är att man håller hög kvalitet, säger Lars Hjälmered (M), utbildningspolitisk talesperson.

Se hela Agendas specialavsnitt ”Skolutmaningen” på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.