Riksrevisorerna KU-förhörs efter avslöjanden. Foto: SVT

Riksrevisorerna försvarar sig i KU

Uppdaterad
Publicerad

Efter en rad avslöjanden om eventuella oegentligheter frågades riksrevisorerna i dag ut i konstitutionsutskottet (KU). De medger brister – men anser ändå att de kan sitta kvar. ”Sen kan man säkert ha synpunkter på min person”, säger Margareta Åberg.

De tre riksrevisorerna Margareta Åberg, Ulf Bengtsson och Susanne Ackum fick på fredagen ge sin syn på krisen inom Riksrevisionen. Det handlar om bortlovade tjänster, jäv och inblandning i andras ärenden.

– Vi har samlats för att diskutera ett antal frågor som aktualiserats i och med medierapportering, sade KU:s ordförande Andreas Norlén när han inledde det extrainsatta sammanträdet.

Kritik mot Riksrevisionen

Medger misstag

Enligt Dagens Nyheters granskning ska Ulf Bengtsson ha lagt sig i ett ärende, som han själv var inblandad i innan han tillträdde som riksrevisor.

Ulf Bengtsson var tidigare generaldirektör på Arbetsgivarverket, som bistod landshövdingen i Skåne när hon beslutade om att köpa ut en länsöverdirektör efter en infekterad tvist. Beslutet kritiserades senare av Riksrevisionen – vilket Ulf Bengtsson påpekade var fel. Riksrevisorn medger nu att han har gjort ett misstag, när han redovisat sin personliga uppfattning om rättsläget, i en granskning som leddes av en annan riksrevisor.

– Det skulle kunna tolkas som att jag som riksrevisor har uppfattningen att jag har möjlighet att lägga mig i en annan riksrevisors område. Jag är helt klar över att det inte bara är olämpligt att göra så, utan att det också går utanför mitt mandat, säger han.

Behövde specialistkunskaper

Frågan har också rests om Riksrevisionens nyrekryteringar från regeringskansliet kan leda till jävssituationer, eftersom personerna leder revisionsgranskningar av politik som de själva varit med om att genomföra.

Margareta Åberg försvarar rekryteringarna och säger att det inte är något nytt att anställa personer fråm regeringskansliet. Hon menar att myndigheten behövde medarbetare med specialistkunskaper och ville komplettera med nationalekonomer.

– Inför varje granskning görs en jävsprövning som ska säkerställa att projektledaren eller övriga projektdeltagare, inklusive cheferna, inte granskar en fråga som de själva varit med och påverkat vid tidigare befattningar, säger hon.

Samtidigt framkommer det nya uppgifter om eventuella oegentligheter. Margareta Åberg medger att hon pratat med en nyrekryterad medarbetare, som ännu inte tillträtt, om en av myndighetens granskningar. Hon hävdar dock att personen inte var anställd vid en myndighet som berördes av granskningen.

Ryckts ur sitt sammanhang

Enligt Dagens Nyheters granskning ska platsannonser ha specialanpassats för personer som Susanne Ackum redan har bestämt ska få jobbet. I ett mejl skriver hon: ”Efter sportlovet kommer en annons ut som då skräddarsys för honom”. Senare skriver hon i ett annat mejl: ”Har precis pratat med Margareta, om NN söker tjänsten kommer han får den!! Det kan du lova!!”

Susanne Ackum hävdar nu att citaten ryckts ur sitt sammanhang. Hon säger att det rörde sig om en tillfällig specialisttjänst som aldrig utlystes, eftersom myndigheten fick möjlighet att inrätta en fast tjänst och att personen då sökte i konkurrens med andra. Däremot medger Susanne Ackum att rekryteringsprocesserna inte har varit tillräckligt transparenta.

– Det är med sorg jag inser att de formella fel jag begått riskerar ligga revisionen till last. Det är därför jag beslutat att jag inte fortsättningsvis kan vara med på denna resa, säger hon och syftar på sitt tidigare beslut om att avgå.

Hon medger också att hon begått fel som skickat ett utkast till ett pressmeddelande till sin sambo, för att få synpunkter på om texten var balanserad.

Riksrevisionen har även bokfört sin julfest som extern, i stället för intern, representation. Margareta Åberg tror att det har pågått i flera år.

– Det är väl ett rent slarvfel, säger hon.

Vill sitta kvar

Innan utfrågningen avslutades blev riksrevisorerna tillfrågade om de anser att de förtjänar att fortsätta på sina tjänster. Susanne Ackum har ju redan beslutat att avgå, men de andra vill sitta kvar.

– Riksrevisorernas ställning och förutsättningarna för att vara riksrevisor regleras i regeringsformen och min bedömning är att jag uppfyller de krav som ställs där. Sen kan man säkert ha synpunkter på min person och mitt sätt att agera och ledningen av myndigheten, men jag bedömer inte att något av det är sånt att det skulle diskvalificera mig, säger Margareta Åberg.

Ulf Bengtsson säger att han har medgett att han har begått ett formellt fel och att man kan diskutera lämpligheten i de kontakter han haft, men han anser att han ska få fortsätta.

– Jag gör samma bedömning som Margareta Åberg. Detta formella fel diskvalificerar mig inte från att fortsätta ha ämbetet som riksrevisor, men det är självklart så att det finns en del lärdomar att dra av den här processen som jag måste ta till mig, säger han.

Under utfrågningen kom det fram att både Margareta Åberg och Ulf Bengtsson har varit sjukskrivna längre perioder under våren, vilket har påverkat arbetet inom Riksrevisionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Riksrevisionen

Mer i ämnet