Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anders Tegnell, statsepidemiolog, berätta om hur man reser ansvarsfullt i sommar. Foto: SVT

Risk för ny smittvåg om fler börjar resa

Uppdaterad
Publicerad

Reserestriktionerna har lättats och en av årets största reshelger – midsommar – står för dörren. Då varnar Folkhälsomyndigheten för risken för en andra smittvåg om allt fler börjar resa mer och dubblerar sin kontakter.
– Det är förstås ett scenario som vi absolut vill undvika, säger Anders Tegnell.

I lördags hävdes reserestriktionerna och symptomfria personer får sedan dess resa fritt inom Sverige. Efter månader av hemmasittande för många står nu en av årets största reshelger för dörren – midsommar.

Nu varnar Folkhälsomyndigheten för att om de lättade restriktionerna ska fungera krävs det att de som reser i sommar gör det på ett ansvarsfullt sätt.

– Det är jätteviktigt att de lättade restriktionerna inte innebär att man börjar träffas mer eller att man träffas på annat sätt, utan att man fortsätter att umgås som man gjort tidigare, säger Anders Tegnell.

Kan leda till ny smittvåg

Allt fler resor och människor som dubblerar sina kontakter riskerar att leda till en andra smittvåg framåt sensommaren, enligt statsepidemiologen, som under tisdagens pressträff tog Dalarnas läns smittkurva som exempel för hur en sådan utveckling kan se ut.

– Det är förstås ett scenario som vi absolut vill undvika, både i Dalarna och på många andra ställen. Det här är en påminnelse om att det nu inför sommaren är viktigt att resa ansvarsfullt, säger Anders Tegnell.

Bland annat handlar det om att undvika resor med färdmedel där det inte går att boka plats – exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar. Folkhälsomyndigheten avråder även från större sociala sammanhang som till exempel dop, fester och begravningar.

För personer i riskgrupper är det extra viktigt att följa råden, understryker Tegnell.

Brant ökning av nya fall

Totalt har nu 4 939 personer avlidit i sviterna av covid-19, en ökning med 48 inrapporterade dödsfall under det senaste dygnet. 940 nya fall har rapporterats in det senaste dygnet. 53 323 personer har därmed konstaterats smittade av viruset i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Det senaste dagarna har Sverige sett en brant ökning av antalet nya fall. Utvecklingen har i internationell press tolkats som att Sverige har en ny uppgång och inte har peakat än, något som Anders Tegnell helt avfärdar. Uppgången säger han helt beror på att det nu testas mer.

– Sverige har peakat och är på väg nedåt. Men förstås, när man börjar provta mer så hittar man också fler fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer