Från och med den 13 juni hävs reserestriktionerna och symptomfria personer kan åter börja resa i Sverige. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT

SJ: ”Redan under presskonferensen ökade försäljningen kraftfullt”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som regeringen meddelade att reserekommendationerna inom Sverige skulle hävas för symptomfria personer, ökade försäljningen av tågbiljetter.

– Generellt sett förbereder sig det svenska folket för att resa inom Sverige och då är tåget det första alternativet för många, säger Simon Hermansson, presskommunikatör på SJ.

Reaktionerna lät inte vänta på sig när det i förra veckan blev klart att inrikesresandet åter blir tillåtet från och med lördag.

Destination Gotland fick på mindre än ett dygn tusentals bokningar. Och Svenska turistföreningen slog rekord.

– Vi hade en ökning med 133 procent jämfört med period förra året. Det kom in ungefär 1 600 nya bokningar vilket är ungefär 3 000 nya gästplatser, säger Jenny Engström. press- och kommunikationsansvarig på STF.

Hälften av platserna

Trycket på tågbiljetterna ökade också kraftigt, men däremot motsvarar det fortfarande bara hälften mot den försäljning SJ hade samma period för ett år sen. För trots att symptomfria personer nu kan resa, gäller fortfarande Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd.

– Där vi har platsbokning har vi endast sålt hälften av platserna för att kunna ge en trygg resa. På snabbtågen har det varit lite fler platser, säger Simon Hermansson.

Extra långa tåg

Efter midsommarhelgen kommer SJ att sätta in fler tåg och tågtrafiken kommer då att motsvara 70 procent av ordinarie sommartrafik. På vissa linjer kommer även extra långa tåg att sättas in.

– Vi tror på inrikesresandet i sommar och vi känner att trycket på bokningarna är högt så det är bra att man planerar sin resa i så god tid som möjligt, säger Simon Hermansson.

Inför helgen har inte SJ, SAS och Flixbus sålt slut på alla biljetter, däremot har bolagen sett en extra efterfrågan. De har alla sedan tidigare vidtagit åtgärder för att förhindra smittspridning ombord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.