”Från och med den 13 juni bedöms symptomfria människor kunna resa i Sverige”, meddelade statsminister Stefan Löfven under presskonferensen. Foto: TT

Reserestriktionerna inom Sverige hävs

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 13 juni bedöms symtomfria människor kunna resa inom Sverige. Det meddelade regeringen under en pressträff på torsdagen.

– Så länge personer tar ansvar och följer råden och att berörda myndigheter vidtar åtgärder för att inte smittspridningen ska öka, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Den senaste tiden har antalet personer med covid-19 som vårdas på sjukhus minskat samtidigt som regionerna skalat upp testningen. Det är anledningen till att regeringen nu häver reserekommendationerna, under förutsättning att följande regler efterföljs:

  • Varje person måste ta ansvar för att hålla social distansiering. Trängsel är inte acceptabelt.
  • Resan ska inte genomföras vid sjukdom.
  • Den som uppvisar symtom och planerar att resa ska testa sig för covid-19 om det finns skäl för medicinsk bedömning.
Coronapandemin

– Det här är inte villkorslöst. Resandet får inte innebära att den fysiska distanseringen försämras, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under presskonferensen.

Övriga restriktioner gäller fortsatt

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) påpekar att beskedet inte innebär att faran är över och livet kan återgå till det normala. Alla övriga restriktioner ligger kvar:

  • Förbud mot offentliga sammankomster över 50 personer.
  • Besöksförbud på landets äldreboenden.
  • Regler mot trängsel på barer, caféer och restauranger.
  • Samtliga rekommendationer som gäller personer över 70 år kvarstår – man bör begränsa sina sociala kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt.

Enligt regeringen är det inte resandet i sig som utgör en risk utan hur väl den sociala distanseringen upprätthålls. Reserestriktionerna kan när som helst börja gälla på nytt om utvecklingen går åt fel håll, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– Regeringen och myndigheterna kommer att följa effekterna av ett ökat resande och kontrollerna kommer att utökas.

Riktlinjer för sommaraktiviteter kommer

Folkhälsomyndigheten håller nu på att ta fram riktlinjer som specifikt berör sommaraktiviteter, exempelvis för campingplatser och stränder.

– Det behövs en utökad kommunikation för detta och det kan bli aktuellt på flera språk, för de utländska turisterna.

– Det behövs också fungerande färdmedel. Det måste vara möjligt att hålla avstånd i kollektivtrafiken, säger Johan Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet