Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir glaserat och vackert men lurigt på vägarna. ” – hör mer i klippet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Risk för halka i stora delar i Götaland och Svealand

Publicerad

Temperaturerna har stigit och vädret har blivit mildare i Götaland och delar av Svealand. På många ställen kommer snön långsamt börja smälta i helgen men nästa vecka fryser det på igen.

– Vi är så nära nollgradersstrecket så det räcker att det pendlar lite grann så kan det både bli snö- och ishalka som gör det lurigt på vägarna, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

För den som ska ut på vägarna i helgen och nästa vecka kan det vara bra att vara lite extra försiktig. Under helgen kommer temperaturen leta sig över nollgradersstrecket i stora delar av Götaland och Svealand men på tisdag och onsdag ska det frysa på igen.

När temperaturen ligger runt nollan kan det bli som allra lurigast på vägarna och väglaget kan förändras snabbt, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

– Även om det är plusgrader så kan det vara kallare i vägbanan, till exempel på broar. Men det kan också skifta väldigt lokalt. Man kan komma till en plats där det plötsligt är klart lägre temperatur utan att alls ha kört en lång bit, säger hon.

Bra att uppdatera sig innan bilfärd

För de som ska ut på vägarna i helgen och kommande vecka tipsar Felicia Danielsson om att hålla avstånd till bilen framför så att man hinner bromsa i tid när väglaget är oförutsägbart samt att anpassa sin hastighet till vilket väglag man har framför sig.

Dessutom kan man gå in på Trafikverkets hemsida och titta på deras vägkarta för att uppdatera sig om väglaget i sin närhet innan man ger sig ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.