Kyla och snö på väg

Uppdaterad
Publicerad

Det kalla vädret som dragit in över landet har tagit många på sängen.

Vi har varit vana vid en lång period av varmt väder, men nu har det vänt. Och det med besked.

Nordliga vindar drar ned över landet och det är kallt uppe i atmosfären vilket gjort att det varit flera minusgrader långt ned i Småland. Och det fortsätter i flera dagar.

Det innebär att redan i natt kan det komma snö eller snöblandat regn i kustlandskapen i Götaland och Svealand. Någon större risk för halka är det dock inte eftersom nederbörden smälter ganska snabbt.

Kalla nätter

De kalla nätterna brer ut sig. Natten till onsdag var det 4-5 minusgrader i Hagshult söder om Jönköping. Och den kommande natten till torsdag väntas det 3-4 minusgrader i kustlandskapen i södra Sverige upp till Upplandskusten. Det är ovanligt för den här tiden på året. Dags alltså att ta in eller täcka över pelargonier och andra frostkänsliga blommor över natten.

Och kylan fortsätter ytterligare några dagar med dygnsmedeltemperaturer som ligger 4-5 grader under de normala.

Nytt hopp

– Ja, åtminstone till helgen då det ser ut att bli lite mer moln som dämpar de kalla nätterna, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin, som också ger oss lite mer hopp när det gäller nästa vecka.

– Ja, i mitten av nästa vecka ser det ut som det kommer upp ett högtryck med varmare luft som ger temperaturer på upp mot 15 grader i söder och 10 grader i norr, säger Joel Mellin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.