Matematikerns prognos om coronarestriktionerna inte efterlevs

Uppdaterad
Publicerad

Om vi helt slutar följa restriktionerna är risken stor att ytterligare uppemot 1000 personer dör i Sverige till följd av coronapandemin redan innan årsskiftet.

Den uppskattningen gör Tom Britton, professor i matematik.

Om vi däremot skärper oss och verkligen efterlever coronareglerna kan vi minska dödstalen till några hundra nya fall i år.

Coronapandemin har hittills lett till närmare 5 900 dödsfall i Sverige. Fortfarande är vi långt ifrån slutet på pandemin och nu finns tydliga tecken på att smittan ökar på vissa håll i Sverige igen. Men mycket tyder på att många inte längre efterlever alla restriktioner som finns för att skydda befolkningen.

– Det är mänskligt. Man orkar helt enkelt inte, och när läget började förbättras så tydligt i somras blev det nog en ursäkt för många att ta lite lättare på alla förhållningsregler, säger Tom Britton som är professor i matematik vid Stockholms universitet.

Coronapandemin

Men detta kan stå oss dyrt.

Uppemot 1000 nya döda

– Om vi skulle släppa helt på restriktionerna nu och börja leva som vi gjorde innan pandemin, då riskerar vi att få upp emot 1000 nya dödsfall innan året är slut.

Den uppskattningen gör Tom Britton utifrån sina beräkningar om hur smittläget ser ut nu i förhållande till hur stor del av befolkningen som troligen fått en immunitet.

– Vi kommer inte hamna i samma situation som i våras då ingen hade någon immunitet, men risken för väldigt många nya dödsfall i landet är ändå stor om vi inte sköter oss.

Om vi däremot noga följer alla förhållningsregler kan vi klara oss med några hundra nya dödsfall, enligt Tom Britton.

– Och jag är förhoppningsfull. Det är nog lite självreglerande detta, att nu när vi vet att smittan ökar igen så kommer vi bli försiktigare igen och lyssna mer på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Tom Britton betonar att han inte är medicinsk forskare och att hans prognos bygger på matematiska beräkningar.

– De matematiska metoderna hjälper bland annat till att säga hur mycket som behövs för att pressa ner våra kontaktytor för att minska smittspridningen. De har varit till en viss lärdom, även om de ibland blir fel. Sen tycker jag att de fyller en pedagogisk funktion. Alla vet vad R-talen är, att man måste minska smittspridningen.

Rättelse: I en tidigare version förekom felaktiga sifferuppgifter. Korrekt är att Britton bedömer att uppemot 1 000 personer kommer att avlida under resten av året om vi struntar i restriktionerna, medan dödstalen kan begränsas till några hundra om vi följer dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet