Här är robothunden som kan leta överlevande efter ras

Uppdaterad
Publicerad

En gulfärgad fyrbening marscherar raskt uppför gången i ett gammalt bergrum utanför Luleå. Det är “Spot”, nästa generation självstyrande robot som kan användas för att söka överlevande, och söka liv på andra planeter. 

“Spot” tillhör ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet. Själva “hunden” är byggd i USA, det är systemet som utvecklas på LTU. Och det är ett dubbelt system: “Spot” medför en liten helikopter, en drönare, på sin rygg. Vid en viss punkt stannar roboten, drönaren lyfter från ryggen och ger sig av in i en mörk tunnel för att spana framåt och se vad det kan finnas för hinder. 

– Om det har varit ett gruvras eller en jordbävning kan vi skicka in den på ställen där människor inte kommer åt, säger projektledaren George Nikolakopoulos, professor vid LTU.

Allt som krävs finns ombord

Roboten måste ha en viss konstgjord intelligens, eftersom det inte går att signalera till eller från en operatör om roboten är under jord. 

– Allt hänger på mjukvaran vi byggt in. Den får roboten att förstå sin omgivning, vart den ska, vad den ska göra, vad som finns runtomkring. Allt som krävs finns ombord, säger George Nikolakopoulos. 

Dessutom ritar roboten sin egen tredimensionella karta över gångarna allt medan den rör sig framåt. 

“Spot” och drönaren ingår också i en tävling, kallad DARPA Subterranean Challenge, och där sker en sista deltävling i september i USA. DARPA-tävlingar sker ungefär vart 7-8:e år, berättar George Nikolakopoulos: 

– Förra gången för sju år sedan gällde det självstyrande bilar. Nu kan vi se dem på gatan, till och med köpa en.

Kan söka liv på annan planet

Ett annat ställe där självstyrande robotar med konstgjord intelligens skulle kunna jobba är på en annan planet. Ungefär som de rullande laboratorier amerikanska NASA flera gånger har skickat till Mars. Det senaste NASA-fordonet, Perseverance, medförde också en egen liten helikopter som flugit flera gånger i den extremt tunna Mars-luften. 

– Vi försöker utveckla batterierna så att de håller längre, och få fram bättre material som skyddar utrustningen mot kölden på Mars. Men det här är framtidens teknik i planetutforskning. Jag tror det här kommer att testas på en annan planet inom fyra till sex år, säger han.

Se hur robothunden Spot söker av en gruva med sin drönare i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.