”Någonstans måste rökarna få finnas”

Uppdaterad
Publicerad

Ett förbud mot rökning på allmänna platser utomhus verkar inte vara något som upprör rökarna som SVT talat med särskilt mycket. Men de vill fortsätta röka på uteserveringar.

Det förslag som Folkhälsoinstitutet ska lämna till regeringen i december innebär bland annat förbud mot rökning i utomhusmiljöer där barn vistas och i bilar.

”Måste få finnas någonstans”

Inger Lundberg säger att hon absolut skulle köpa ett rökförbud på till exempel lekplatser.

– Men jag tycker inte det ska finnas på uteserveringar. Någonstans måste rökarna få finnas. Jag vill inte ha ett förbud på balkonger heller. Det är en sak om man flyttar in i ett hus där det redan finns regler mot rökning, men inte om man inför dem i efterhand.

– Rökförbud utomhus? Det vore skitbra! säger Sana–Samantha Raunio.

– Själv röker jag bara någon gång då och då, men jag har varit rökare. Ett rökförbud ute vore bara positivt, då skulle det bli mindre möjligheter att röka.

”Luften är fri”

Medan Lars Skutelis tycker att luften är fri och att man måste få röka utomhus.

– Men i närheten av barn är det inte bra. Och jag själv tänker på var jag röker någonstans, jag drar mig undan lite. Skulle det bli förbud mot att röka på balkongen skulle jag ställa mig under fläkten. Fast det blir ju lite instängt. Frågan är vart rökarna ska ta vägen – ska man förbjuda rökning utomhus kan man lika gärna förbjuda det helt!

”Att röka är ett val”

Frida Lindblom säger att hon tycker ett rökförbud utomhus vore bra.

– Jag är inte ”heltidsrökare”, jag feströker och kan avhålla mig från rökning. Alla som röker vet att det är ett gift. Att röka är ett val man gör.

– Ofta tänker jag att jag borde sluta. Så det skulle inte drabba mig så mycket med ett förbud. Det finns ju redan situationer där jag aldrig skulle komma på tanken att röka, som i närheten av barn, eller när jag ska ut och jogga.

Viktigast vore ett rökförbud på platser där andra inte kan välja bort att hamna i röken, menar hon. Som på buss– och tunnelbanehållplatser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.