Romson jämförde Medelhavet med Auschwitz

Uppdaterad
Publicerad

Det hettade till direkt när partiledarna diskuterade invandring och tiggeri. Regeringen beskyllde alliansen för att fiska efter Sverigedemokraternas röster. Samtidigt jämförde vice statsminister Åsa Romson (MP) flyktingsituationen på Medelhavet med Nazitysklands koncentrationsläger Auschwitz.

Första ämnet i kvällens stora partiledardebatt var alltså invandring, integration och de hitresta tiggarnas situation. Efter valet har Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna presenterat förslag om att temporära uppehållstillstånd ska införas. Moderaterna vill dessutom förbjuda organiserat tiggeri.

Enligt Moderaternas Anna Kinberg Batra ökar tillfälliga uppehållstillstånd drivkraften för arbete. Partiet föreslår tillfälliga uppehållstillstånden i tre år, som blir permanenta om man får jobb. Liknande förslag har presenterats av Folkparitet och Kristdemokraterna och också där är argument att det leder till fler människor i arbete.

Partiledardebatten maj 2015

”Saknar Reinfeldt”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt var snabb att kritisera Moderaternas förslag, som enligt Sjöstedt leder till större osäkerhet för en redan utsatt grupp.

– Jag saknar Reinfeldt, sade Sjöstedt till Kinberg Batra och beklagade att allianspartierna har svängt i integrationsfrågan efter valet.

För Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är kvällens partiledardebatt den första efter hans sjukskrivning. Åkesson välkomnade Moderaternas förslag och menar att allianspartierna har lyssnat på den folkliga opinionen, men han passade också på att kritisera samtliga partiers invandringspolitik.

– Man måste erkänna att situationen idag är ett komplett haveri, sade Åkesson.

Centerpartiers Annie Lööf menade tvärtemot sina kollegor i Alliansen att temporära uppehållstillstånd inte är lösningen för att få fler in på arbetsmarkanden.

– Centerpartiet tror att permanenta uppehållstillstånd är lösningen för att ge trygghet, sade Lööf.

Både Socialdemokraterna och regeringskollegorna Miljöpartiet är emot att införa temporära uppehållstillstånd.

Snabb kritik

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, tillika vice statsminister, levererade ett uttalande som snabbt väckte reaktioner på Twitter. Hon jämförde den senaste tidens drunkningskatastrofer på Medelhavet, med koncentrationslägret Auschwitz. Bland kommentarerna hette det att jämförelsen var osmaklig, horribel och ogenomtänkt.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski skrev på Twitter att jämförelsen för tondöv. Liknande kritik kom från Moderaternas förre partisekreterare Kent Persson, som skrev att ”var stum” efter Romsons kommentar.

När frågorna kom att handla om de hitresta tiggarna från EU–länderna låg fokus på Moderaternas förslag om att förbjuda organiserat tiggeri. Enligt Anna Kinberg Batra handlar förslaget om att värna utsatta människor.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ville istället lyfta det, som enligt dem är orsaken till tiggeriet, nämligen fattigdom.

– Kan man förbjuda fattigdom, sade Löfven.

Jimmie Åkesson ville se ett upphävande av den fria rörligheten inom EU, så att människor från vissa länder inte kunde resa fritt till Sverige.

”Historielöst”

När den första delen av debatten summerades av SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Margit Silberstein kallade hon Romsons jämförelse för historielös. Hennes slutsats blev också att Åkessons återkomst i den politiska hetluften märktes, inte minst med tanke på att första debattämnet handlade om Sverigedemokraternas profilfråga, invandringen.

Kvällens debatt var den första för Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Hennes inledande insats var enligt Silberstein trevande, men blev tydligare när moderaternas profilfråga, jobben, diskuterades.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatten maj 2015

Mer i ämnet