Rörligt pris bra när priserna sjunker

Uppdaterad
Publicerad

Elpriserna på den nordiska elbörsen Nordpool har backat i oktober efter pristopparna i september.

Det sk spotpriset låg i september på 70,2 öre per kilowatttimme i snitt. -I oktober landar det nog runt 60 öre per kilowattimme, säger Magnus Thor- stensson, analytiker på branschorgani- sationen Svensk energi, till TT.

Han hävdar att det blir billigare i längden att välja rörligt elpris, för- utsatt att man har råd att hantera de toppar som kommer. Men den som inte har ett avtal med elbolaget får betala ett tillsvidarepris som ligger högre.

Magnus Thorstensson tycker att det är svårt att sia om framtiden. Å ena sidan drar den avmattade ekonomin ner priset, å andra sidan nalkas vintern, vilket kommer att göra att efterfrågan och därmed priset på el förmodligen ökar.

Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas elrådgivningsbyrå, säger att han inte vill uttala sig om man bör välja fast eller rörligt pris.

-Det säkraste sättet att minska kostnaderna är att sänka elförbrukningen, säger han.

I första hand råder han också konsumenterna att skaffa ett avtal till att börja med. Cirka 40 procent av konsumenterna saknar ett sådant i dag.

-Har man inget avtal så sätter bolaget ett så kallat tillsvidarepris. Och det brukar bli dyrare än andra alternativ, säger han.

Så styrs elpriset

Priset på el styrs av tillgång och efterfrågan.

En viktig faktor för efterfrågan är temperaturen. Kallare temperatur i Norden ger större efterfrågan på grund av ökat uppvärmningsbehov.

Andra viktiga faktorer för efterfrågan är industrikonjunktur och bränslepriser.

På den nordiska elmarknaden Nordpool bestäms varje dag priset på el för Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Månadspriserna på den så kallade ”spotmarknaden” ligger till grund för de avtal om rörligt pris som elbolagen erbjuder konsumenten.

Normalt innebär sådana avtal att kunden debiteras det senaste månadsmedelpriset samt elhandelsföretagets påslag och eventuell fast avgift. Elcertifikatpris, energiskatt samt moms tillkommer.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.