Rosengren populär i Norge – elva år efter grodan

Publicerad

Det har gått drygt elva år sedan dåvarande näringsminister Björn Rosengren sa att Norge är den ”sista Sovjetstaten” inför SVT:s kamera. Nu börjar han på sitt nya uppdrag att ragga norska investeringar till Sverige.

I slutet av september 1999 svallade känslorna över den norsk-svenska gränsen. Förhandlingarna om ett samgående mellan norska Telenor och svenska Telia var inne i ett slutskede.

Det var i det läget som dåvarande näringsminister Björn Rosengren kläckte det berömda citatet inför SVT:s reporter Ulf Hambraeus och fotograf Paolo Rodriguez.

-Alltså, norrmännen är ju egentligen den sista Sovjetstaten. Det är så oerhört nationalistiskt, sa han medan kameran rullade.

”Många blev arga”
Drygt elva år senare har Ulf Hambraeus återigen mött Björn Rosengren.

-Det blev en ganska svårhanterlig situation för mig. Men jag tog snabbt kontakt med ledningen för Telenor och ansvarig minister, och jag bad hela norska folket om ursäkt, säger Björn Rosengren.

-Många i Norge blev arga och jag fick mycket mejl, säger Rosengren.

Telia och Telenor slogs aldrig ihop, men det hade knappast med uttalandet om Sovjetstaten att göra.

Björn Rosengren är i dag en av de hundra mest kända svenskarna genom tiderna i Norge, enligt en undersökning. Men han lär inte vara särskilt impopulär ? med tanke på att han nyligen blivit vald till vice ordförande i norsk-svenska handelskammaren.

Ulf Hambraeus
ulf.hambraeus@svt.se
Webbearbetning: Jenny Modin
jenny.modin@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer