Stefan Rössner. Foto: TT

Rössner: ”Strunta i larmen och lev vettigt”

Uppdaterad
Publicerad

Oavbrutet kommer nya rön om hur vi ska äta och leva. Men frågan är – vem har rätt? Inte en lätt fråga att utreda, skriver dietforskaren Stefan Rössner på Svenska Dagladets debattsida Brännpunkt.

– Det inte sant när folk påstår att ’man vet inte vad man ska tro, därför att forskarna ändrar sig oavbrutet’. Men det är forskningens realitet att det ständigt kommer att dyka upp nya resultat som ifrågasätter och omprövar men hela tiden flyttar kunskapsfronten lite framåt, skriver Stefan Rössner, professor emeritus vid Karolinska institutet, i Svenska Dagbladet.

Kostfrågor svårarbetade

Livsmedelsverkets experter, som enligt Rössner är några av de bästa i hela världen, har tagit fram rekommendationer som bara förändrats marginellt de senaste åren. Men det kommer hela tiden rön som motsäger dessa, och andra, rekommendationer.

En av de mest omdiskuterade frågorna är fettets vara eller icke vara.

– Det dyker alltid upp någon undersökning som visar att fett är jättenyttigt. Andra forskare menar då att det vetenskapliga underlaget är så bräckligt, att artikeln aldrig borde ha accepterats i en välkänd vetenskaplig tidskrift. Kostfrågor är och förblir svårbearbetade, skriver Rössner i SvD.

Människor inte tillräckligt uthålliga

En anledning till att det är så svårt att få entydiga svar är att människor är svårstuderade. Forskarna kan inte förlita sig på vad människor säger att de äter eller dricker. Och dessutom är uthålligheten så dålig hos människor att det inte blir tillräckliga data för forskarna att mäta, skriver dietforskaren.

– Uthålligheten är så dålig, oavsett vad man väljer, att man lika gärna kan bestämma sig för det man tycker passar bäst.

”Strunta i larmen”

Ofta leder den här osäkerheten att det kommer forskningsrapporter som helt omkullkastar tidigare rön. Exempelvis har en studie visat att minskade portioner och tallriksstorlekar, som ofta framhålls som viktigt för folkhälsan, också leder till minskat grönsaksintag. Bakom studier kan det ligga frågetecken kring omfång, tolkning, utförande och hur andra faktorer spelat in.

– Så budskapet blir: Strunta i larmen, lev allmänt vettigt och varierat och håll tummarna! skriver Stefan Rössner som summering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.