-Röstar man nej till mer hjälp kommer det att innebära att man inte har pengar till löner och pensioner. Då får man i stället börja trycka sin egen valuta, säger han.
På måndagen meddelade Greklands premiärminister Giorgos Papandreou att en folkomröstning kommer att hållas om krispaketet och de medföljande åtstramningarna. Beslutet kom överraskande och marknaderna reagerade under tisdagen mycket negativt på beskedet.
”Nej till mer hjälp”
Mats Persson som är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och ledamot i Nobelkommittén för ekonomipriset säger att ett grekiskt nej med största sannolikhet kommer att innebära att landet lämnar eurosamarbetet.
-Röstar grekerna nej i folkomröstningen röstar de nej till nedskärningarna och nej till mer hjälp. Det innebär att det inte kommer att finnas pengar till löner och pensioner. Då kommer man med största sannolikhet att lämna eurosamarbetet och börja trycka egen valuta, drachmer.
”Finns inga formella hinder för att lämna eurosamarbetet”
Det finns inga formella hinder för Grekland att lämna euron, även om det aldrig tidigare hänt att något land dragit sig ut valutasamarbetet.
-Att någon skulle lämna eurosamarbetet är inte förutsett i Maastrichtfördraget, och det finns därför ingen procedur för detta. Det finns inget skrivet som vare sig tillåter eller förbjuder något land att lämna euron. Men det finns heller inget som hindrar att ett land lämnar euron och återinför sin egen valuta, säger Mats Persson och fortsätter:
-Drachmer bli då Greklands valuta, och regeringen får fastställa en växelkurs, till exempel tio drachmer per euro.
Besvärlig övergång till egen valuta
Övergången till drachmer kommer dock att bli besvärlig, tror han.
-Om Greklands regering väljer att gå över till drachmer signalerar det inflation till marknaden. Detta innebär att drachman kommer att falla, vilket exempelvis kommer att innebära att pensioner och löner blir väldigt lite värda om de betalas ut i drachmer, säger han.
Att börja med egen valuta hjälper inte heller Greklands skuldproblem.
-Att övergå till en ny valuta tar inte bort problemet med statsskulden, då lån som tagits i euro måste betalas tillbaka med euro.
Låg risk att fler länder gör samma sak
Mats Persson tror inte att Greklans eventuella lämnande av eurosamarbetet kommer att leda till att fler krisdrabbade länder väljer samma väg.
-Risken för spridning, att andra länder som exempelvis Italien eller Portugal kommer att ” följa efter” Grekland och lämna eurosamarbetet, är liten. Varför skulle de vilja ha en egen inflationsvaluta med räntor på 20-30 procent? Om Grekland lämnar euron innebär inte det någon ny information för andra länder som de inte hade innan.
”Grekland kan ändå vara kvar i EU”
Om Grekland lämnar valutasamarbetet kan de ändå vara kvar i EU-samarbetet, menar Mats Persson.
-Om Grekland skulle lämna eurosamarbetet finns ingen anledning att tro att de också skulle lämna EU. Det finns ingen mekanism inom EU för att utesluta länder. Det skulle möjligtvis vara om andra länder blir så irriterade på Grekland att de uppmanar dem att lämna, men det känns inte troligt.
Anna Lindström
anna.lindstrom@svt.se