Rynkor kan undvikas – till 40 procent

Uppdaterad
Publicerad

Man kan slippa 40 procent av rynkorna på ålderns höst om man beter dig rätt. Viktigast är att undvika rökning och sol.

Bara 60 procent av hyns åldrande beror på genetiska faktorer. Det visar ny forskning som presenteras i decembernumret av Archives of Dermatology.

Förutom rökning och sol är övervikt en viktig orsak till rynkor.

65 tvillingpar

Forskarna har studerat 65 tvillingpar och samlat in uppgifter om hudtyp, rök- och alkoholvanor för att på det sättet analysera hur det påverkar huden.

Det visar sig att enbart 60 procent är genetiskt betingat. I studien framgår att genetiska ålderstecken visar sig genom fina linjer och rynkor medan UV-strålning ger märken som pigmentfläckar och grövre rynkor.

-Vi som jobbar med det här vet att yttre faktorer har en väldigt stor betydelse. Sol och rökning framför allt, säger Margareta Frohm-Nilsson, överläkare på hudkliniken på Karolinska universitetsjukhuset till Dagens Nyheter.

Krämer, te och alkohol

Hur det med hudkrämer? Har de någon effekt? Ja, kanske lite.

-Vi vet att krämer kan ha en effekt på hudstruktur och på hudens celler och lager, men det är långsiktigt. Att undvika solen är något som behöver upprepas hela tiden. Rökförbud hindrar folk från att röka, men solen går inte att förbjuda, säger Margareta Frohm-Nilsson.

Enligt Lena Engman, hudterapeutlärare, borde man använda solksyddsfaktor året runt eftersom strålningen finns där även molniga dagar, skriver Dagens Nyheter.

Vad man äter och dricker är inte helt oväsentligt.

-Man ska dricka 2,5 liter vätska varje dag och äta mycket frukt och grönt. Rött te innehåller anti­oxidanter och är inte vätskedrivande, det är väldigt bra, säger näringsläraren Linda Pierson på Elisabethskolan i Stockholm till tidningen.

Något som också är tydligt i studien är att alkohol inte är något man måste vara rädd för – i alla fall inte vad gäller ålderstecken.

Inget i studien tyder på att huden påverkas av alkohol.

Jens Larsson och Örjan Magnusson

Källor: SVT/DN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.