I går avslöjades att ryska flottan vid två tillfällen stört och hotat ett finskt forskningsfartyg med svenska forskare från SMHI ombord, utanför Gotland. Foto: Vg-Shipping/TT

Ryska stridsfartyg allt mer närgångna på Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Många länder har ökat sin militära aktivitet på Östersjön senaste tiden. Särskilt den ryska marinen kommer i dag allt närmare de svenska fartygen.

– Deras närvaro har ökat genom att de är mer intresserade och mer närgångna när vi genomför övningar, säger fartygschefen Per Öhrstedt.

Det är inte bara marinen som märker av Rysslands ökade militära närvaro. 11 oktober avslöjades att ryska flottan vid två tillfällen stört och hotat ett finskt forskningsfartyg med svenska forskare från SMHI ombord, utanför Gotland.

”Vill fotografera oss”

Per Öhrstedt och den övriga besättningen ombord på Sveriges modernaste stridsfartyg, HMS Visby, märker tydligt hur Östersjön blivit hetare. Inte minst från Rysslands sida. Ibland kan deras militärfartyg vara bara ett par hundra meter från de svenska.

– Då är det ett väldigt intresse från deras sida att fotografera oss eller observera vad det är vi gör, säger Per Öhrstedt.

– Det har blivit tydligare i dag. Man kan väl se det som någon av en tillbakagång till hur det var tidigare, säger Anders Hörnfeldt som är divisionschef för 4:e Sjöstridsflottiljen.

Tillbaka till kalla kriget?

– Inte riktigt så, säger han.

Utvecklingen i Ukraina och Rysslands aggressiva beteende i luften över Östersjön och Sverige fick den tidigare regeringen att skjuta till 100 extramiljoner under hösten. Syftet är att Sverige ska stärka sin militära närvaro på Östersjön och kunna genomföra fler övningar.

– Vi visar att vi finns här ute och vi hävdar Sveriges gränser. Det är en trovärdighetsuppvisning och samtidigt visar vi att vi finns i det Östersjön som är väldigt intressant för oss att vara i just nu, kopplat till den verksamhet som pågår, inte bara från Rysslands sida utan också från Natos, säger Anders Grenstad, ställföreträdande insatschef vid Försvarsmakten.

Ökad militär närvaro på Östersjön

För pengarna ska försvaret höja incidentberedskapen, öva och synas mycket mer i Östersjön. Bland annat genomfördes en stor övning på Gotland under helgen med förband både på mark, i luften och till sjöss.

– Det är en trovärdighetsuppvisning. Och samtidigt finns vi i det Östersjön som är väldigt intressant för oss att vara i just nu. Det är kopplat till den verksamhet som pågår inte bara från Ryssland, men också från Nato, säger Anders Grenstad som är Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef.

För de kommande fyra åren lovade den avgångna alliansregeringen 300 miljoner kronor extra årligen för liknande övningar. Den nya regeringen har inte velat ge besked om man tänker fortsätta den satsningen. Man hänvisar till budgeten som kommer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer