Enligt uppgifter till DN ska planen bland annat ha flugit på låg höjd över det amerikanska amfibiefartyget USS Kearsarge, som deltog i Natoövningen Baltops. Arkivfoto. Foto: EPA/Toms Kalnins, Jonathan Nackstrand / AFP,

Ryskt signalspaningsplan gick in i svenskt civilt luftrum

Uppdaterad
Publicerad

Ett ryskt signalspaningsplan och två ryska jaktplan gick in i svenskt civilt övervakat luftrum norr om Visby i samband med Natoövningen Baltops på torsdagen, rapporterar DN. Syftet tros vara spaning på ett amerikanskt fartyg. ”Oprofessionellt och riskfyllt” säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Strax före lunch på torsdagen intresserade sig ett ryskt spaningsplan av typen I1-20, eskorterat av två jaktplan av typen Su-27, för den pågående Natoövningen Baltops i och kring Östersjön.

Enligt uppgifter till DN ska planen bland annat ha flugit på låg höjd över det amerikanska amfibiefartyget USS Kearsarge, som deltog i övningen. Syftet ska enligt tidningens uppgift ”troligen” ha varit att kunna fotografera det.

Bröt mot luftfartslagen

De tre planen ska dessutom vid upprepade tillfällen ha flugit in i den norra delen av Visby terminalområde, som sträcker sig norrut från Visby flygplats halvvägs upp mot Stockholmsområdet. För att få tillåtelse att flyga in i området krävs att såväl kommersiella som militära flygplan anmäler sin ankomst, bland annat för att undvika olyckor.

Oprofessionellt och riskfyllt

De ryska planen anmälde sig inte och använde inte transponder. Försvarsministern Peter Hultqvist (S) är kritisk.

– Det här är ett väldigt oprofessionellt agerande eftersom det utsätter annan flygtrafik, såväl civil som militär i området, för fara och risk, säger Hultqvist till Sveriges Radio Ekot.

Kränkte aldrig svenskt luftrum

Försvarsmakten bekräftar att de ryska planen flög utanför Gotland på torsdagen, och att det skedde i samband Natoövningen Baltops. Men planen kränkte aldrig svenskt luftrum då de inte flög innanför Sveriges territoriella gräns, konstaterar Erik Karlsson, pressekreterare i Försvarsmakten.

– Ingen kränkning av svenskt luftrum skedde, säger han till SVT Nyheter.

Försvarsmakten hade egna plan i luften för att följa de ryska planen, säger Erik Karlsson.

– Vi har en god luftlägesbild och en god operativ förmåga för att hantera dessa händelser.

Försvarsmakten vill inte uttala sig om huruvida de ryska planen hade för avsikt att fotografera USS Kearsage eller inte.

– Vi går inte in på detaljer om hur de flög, säger Erik Karlsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gotlands strategiska läge i Östersjön gör ön särskilt viktig – men den militära närvaron har skiftat genom årtiondena. Här är en historik från Kalla kriget till nutid. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer