• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

Rysskräck i Finland

Uppdaterad
Publicerad

”Sovjetiska drag” oroar Finland där nu 43 procent beskriver hotet från grannlandet som stort eller mycket stort.

Snart kan varannan finländare se Ryssland som ett hot. Så sent som i slutet av förra året var andelen var fjärde, men nu svarar 43 procent att hotet från Ryssland kan komma att bli ganska stort eller mycket stort, skriver tidningen Kaleva om en ny opinionsmätning.

Rädslan är störst bland personer i ledande ställning, bland jordbrukare samt anhängare till Samlingspartiet, som leder Finlands koalitionsregering, och De gröna.

– I debatten i väst ser man att Ryssland håller på att sluta sig och isolera sig och att landet har sovjetaktiga drag som ur vår synvinkel är hotfulla, säger forskaren Anna-Liisa Heusala på Alexanderinstitutet till tidningen.

Drygt tusen finländare svarade på enkäten som gjordes av Taloustutkimus i början av månaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer