Ryssland stoppar adoptioner till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har ny lagstiftning som stoppar alla adoptioner till länder som tillåter enkönade äktenskap.

Endast länder som genom direkta avtal med Ryssland garanterar att ryska barn inte kan hamna hos homosexuella får adoptera. Ryssland vill skriva ett sådant avtal med Sverige och förhandlingarna inleddes i dag.

Det är Utbildnings- och vetenskapsministeriet som ansvar för internationella adoptioner i Ryssland. Vid en konferens i Moskva i går bekräftade ministeriet att inga adoptioner sker till Sverige just nu.

Ryskt adoptionsstopp

– Eftersom Sverige erkänner enkönade par och Rysslands högsta domstols rekommendation är att inte låta sådana länder adoptera sker inga adoptioner till Sverige just nu, sa Irina Romanova från Utbildnings- och vetenskapsministeriet.

Många har funktionsnedsättning

I Ryssland lever över halv miljon barn utan sina föräldrar. Varje dag förlorar omkring 250 barn sin familj. En del av dom lämnas bort av sina föräldrar medan andra omhändertas av myndigheterna på grund av missbruk eller fattigdom. Omkring 30 procent av dem har något form av funktionsnedsättning som fått föräldrarna att avsäga sig vårdnaden.

Dom allra flesta barn hamnar på något av landets två tusen barnhem. Det handlar om statliga institutioner som till stor del är stängda för omvärldens insyn, men inte sällan kommer avslöjanden om korruption, vanvård och våld från barnhemmen.

Ryssarna adopterar ogärna

Ryssarna själva är skeptiska till adoption eftersom de är rädda för dåliga gener och sjukdomar som kräver kostsam vård. För många barnhemsbarn har därför hoppet stått till utlandet.

Men sedan lagen som förbjuder adoption till länder som tillåter enkönade äktenskap trädde i kraft har den utländska adoptionen nästan upphört.

Ryssland har inte skrivit under Haagkonventionen för internationella adoptioner och försöker nu istället skapa avtal med varje enskilt land, allt för att garantera att dom ryska barnen inte får homosexuella föräldrar.

– Vi har slutit avtal med Italien och inlett förhandlingar med flera andra länder. Vi hoppas att vi kommer kunna få fram ett avtal även med Sverige, men det beror också på den svenska förhandlingsviljan, påpekade Irina Romanova.

”Barn i homosexuella familjer blir psykiskt störda”

En av de politiker som driver den HBT-fientliga politik som lett till en rad nya lagar i Ryssland är Vitalij Milonov från det Kremltrogna partiet ”Det enade Ryssland”.

– I Sverige tar man barn i från vanliga familjer och ger dem till enkönade par. Barn som växer upp i sådana familjer blir psykiskt störda, sa Vitalij Milonov när SVT nyligen träffade honom i Sankt Peterburg.

Så det är bättre att barnen stannar på barnhem, tycker du?

– Ja, givetvis.

Barn tvingas stanna på barnhem

Adoptionstoppet till Sverige har lett till att många barn som skulle fått svenska föräldrar nu tvingas stanna på barnhemmen. De gäller också de adoptioner där processen redan var igång.

– Ja, det är en svår situation, men vi ska försöka lösa det problemet tillsammans med de svenska myndigheterna, sa Irina Romanova från Utbildnings- och vetenskapsministeriet i Moskva.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryskt adoptionsstopp

Mer i ämnet