• Viktigt meddelande:

  Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

S anses ha bäst politik i flest sakfrågor, men två av de viktigaste frågorna för väljarna – brottslighet och invandring – ägs av SD och M. Foto: TT

Novus: S anses ha bäst politik i flest sakfrågor

Publicerad

Socialdemokraterna är fortsatt det parti som väljarna har störst förtroende för. Partiet anses ha bäst politik i sex av de tio viktigaste politiska sakfrågorna. Det visar en undersökning av Novus.

När det gäller viktiga frågor som brottslighet och invandring anser väljarna dock att Moderaterna respektive Sverigedemokraterna har den bästa politiken.

Novus undersöker regelbundet vilka partier som väljarna tycker har den bästa politiken i olika sakfrågor. Under hösten och vintern har inga större förändringar skett i denna opinion.

Enda undantaget är att Socialdemokraterna tappar stöd i en av sina kärnfrågor, äldreomsorgen. Nedgången är signifikant, från 21 till 16 procent, och beror sannolikt på den kritik som riktats mot äldreomsorgen under coronakrisen.

M anses bäst i två frågor

Inget annat riksdagsparti lyckas dock ta över den här frågan. Trots förtroendetappet behåller Socialdemokraterna alltså tätpositionen här. Övriga frågor där Socialdemokraterna anses ha den bästa politiken är sjukvården, skola och utbildning, sysselsättning och jobb, pensioner samt jämställdhet.

Socialdemokraterna har alltså störst förtroende i sex av de tio viktigaste politiska frågorna för svenska väljare. När det gäller jobb och sysselsättning ligger dock Moderaterna strax efter.

Moderaterna anses ha bäst politik i två frågor; lag och ordning samt landets ekonomi. Det är gamla moderata profilfrågor, där framför allt brottsligheten varit i fokus för den politiska debatten de senaste åren.

SD i toppen gällande invandring

En annan fråga som rankas högt av väljarna är invandring och integration. Där anses Sverigedemokraterna ha den bästa politiken.

Miljöpartiet uppfattas ha den bästa politiken i miljö- och klimatfrågan. Också detta är en viktig fråga för väljarna, men trots detta lyckas inte Miljöpartiet omsätta det stora förtroendet för partiet i denna fråga i ett bredare väljarstöd.

Annars är det noterbart att de partier som har stort förtroende i de allra viktigaste frågorna också är de partier som lockar flest väljare. Socialdemokraternas anses exempelvis vara bäst när det gäller sjukvården, Sverigedemokraterna när det gäller invandring/integration och Moderaterna när det handlar om lag och ordning.

Så skattar de tillfrågade vilka partier som har bäst sakpolitik i fem av väljarnas viktigaste frågor. Inom parentes är förändring jämfört med förra undersökningen. Foto: SVT Grafik

Frågan som ställdes är: ”Vilket parti tycker du har bäst politik i nedanstående politiska frågor?” Undersökningen är genomförd 27 januari – 3 februari 2021 i Novus Sverigepanel, som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel där de undersökta är i åldersgruppen 18 – 79 år. Totalt har 1000 intervjuer genomförts. Deltagarfrekvensen är 56 procent.

Inom parentes är förändring jämfört med förra undersökningen.

 1. Sjukvården                                         S 23 % (+1)
 2. Lag och ordning                                 M 26 % (-1)
 3. Invandring/integration                        SD 31 % (-2)
 4. Skola/utbildning                                   S 20 % (-1)
 5. Äldreomsorg                                        S 16 % (-5)
 6. Miljö/klimat                                          MP 23 % (0)
 7. Jobb/sysselsättning                             S 22 % (0)
 8. Landets ekonomi                                 M 28 % (0)
 9. Pensioner                                            S 20 % (0)
 10. Jämställdhet                                        S 20 % (+1)

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer