Foto: Scanpix

S: ”Dags för regeringen att agera”

Uppdaterad
Publicerad

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet riktar kritik mot regeringen efter den senaste stormen kring Arbetsförmedlingens chef.

i dag rapporterade Aftonbladet om att Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist på mindre än ett och ett halvt år dragit på sig en mobilräkning på 311.000 kronor. Nu säger styrelsen och fackförbundet ST att man saknar förtroende för henne.

Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson anser att regeringen nu måste reagera.

– Det är anmärkningsvärt att styrelsen säger att man inte har förtroende för ledningen. Regeringen måste ju svara på det, säger hon till TT.

Kan en generaldirektör sitta kvar när styrelsen saknar förtroende?

– Jag har väldigt svårt att se det, men det är regeringen som ska avgöra, den har utsett både styrelsen och generaldirektören, säger Johansson.

– Att regeringen misslyckats med jobben är ju inte Arbetsförmedlingens fel. Men uppenbarligen har man också misslyckats med att styra Arbetsförmedlingen, det är den bild jag får, säger Ylva Johansson.

Sjöstedt: Avsluta privatiseringen

Även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är kritisk till hur Arbetsförmedlingen skötts, och säger att någonting måste göras.

– Det har funnits kritik mot hur Arbetsförmedlingen sköts under väldigt lång tid. Både från personal och från de arbetssökande, så det är nödvändigt att göra något. Men problemet är att det är inte bara chefen som varit problemet, det är politiken som är problemet, säger han till SVT Nyheter och fortsätter:

– Man bör avsluta det här plågsamma privatiseringsexperimentet som man gjort med alla privata coacher och alla aktörer man släppt in. Istället ha större förtroende för och ge mer resurser till Arbetsförmedlingens vanliga ordinarie personal. Man måste ha en politik som gör det möjligt att faktiskt använda de resurser som redan finns, framförallt för utbildning åt de arbetssökande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

AF-chefen tvingas avgå

Mer i ämnet