Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör finansminister Elisabeth Svantesson (M) svara på anklagelserna om löftesbrott: ”S vill misstolka” Foto: SVT

S hävdar löftesbrott om folkräkning

Uppdaterad
Publicerad

Att genomföra en folkräkning var inte bara ett av Moderaternas främsta vallöften, det är också en fråga som både de och de andra Tidö-partierna drivit hårt under förra mandatperioden. Men efter att frågan debatterats i riksdagen hävdar nu Socialdemokraterna att Tidö-partierna är på väg mot ytterligare ett löftesbrott.

– Socialdemokraterna tycks vilja misstolka väldigt mycket just nu, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

I Tidö-avtalet finns en formulering som säger att ”en storskalig nationell folkräkning” ska förberedas, vilket var en högst prioriterad fråga från flera Tidö-partier i valrörelsen. Bland annat gick Sverigedemokraterna ut och pratade om ”gryningsräder”.

Men det som för tillfället ligger på bordet i den här frågan är extra pengar till Skatteverket ”för att höja kvaliteten i folkbokföringen och för att utöka sin kontrollverksamhet”, som finansminister Elisabeth Svantesson (M) nyligen uttryckte det i en debatt i riksdagen. Något som bland annat fick riksdagsledamoten Peder Björk (S) att slå fast att det ”nog inte blir någon folkräkning”. Åtminstone inte av det slag som Tidö-partierna ville ge sken av i debatten.

– Det här är ytterligare ett exempel på där man lovar något i valrörelsen och inte tycks följa upp det med faktiska åtgärder när man är i regeringsställning, säger han.

Svantesson (M): Ska genomföras

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) vidhåller däremot att en folkräkning visst ska genomföras.

– Det kommer användas digitala möjligheter och det kommer att knackas dörrar. Man kommer naturligtvis att märka av folkräkningen i olika mån. Men den ska göras.

Så alla som bor i Sverige kommer att på något sätt få verifiera sin adress?

– Det kommer vi få återkomma till. Det är Skatteverket som nu ska göra den här ordentliga kartläggningen: Vad behövs ytterligare i förhållande till de verktyg man har i dag? För att vi ska få koll på att rätt person bor på rätt ställe.

Om inte alla får verifiera sin adress, kan det då räknas som en folkräkning?

– En folkräkning handlar ju om att vi ska göra allt vi kan för att veta hur många som är i Sverige och att man är folkbokförd på rätt ställe. Det är det som är folkräkningen och i den finns flera delar.

Socialdemokraterna röstade själva nej (utom Ibrahim Baylan som röstade fel) så sent som i våras.

Folkräkning

Enligt SCB, som genom blanketter genomförde den senaste folkräkningen på 90-talet, har en fysisk folkräkning har aldrig genomförts i Sverige. Enligt myndigheten är det högst oklart både hur den skulle kunna genomföras och hur resultatet skulle kunna användas.

Kostnaden för den senaste folkräkningen (1990) var 250 miljoner kronor.

När Tidö-partierna satt i opposition budgeterade de med att en folkräkning nu skulle kosta 500 miljoner. Nu har de avsatt 75 miljoner i år, följt av 175 miljoner 2024 och 175 miljoner 2025. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.