Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SD:s besked inför skuggbudgeten: ”Tryggheten först” Foto: TT

Sverigedemokraterna: Myndigheterna bör genomföra gryningsräder

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill genomföra en ny folkräkning. För att ta reda på hur många som befinner sig illegalt i landet vill partiet att myndigheterna gemensamt genomför oannonserade gryningsräder i utsatta områden. Förslagen ingår i partiets åtgärdspaket mot parallellsamhällen.

– Sverige står inför omedelbara hot från både inre och yttre angripare, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på en pressträff under tisdagen.

Ingen annan fråga bör vara högre prioriterad än säkerheten under kommande mandatperiod, anför SD-ledaren. Därför ska principen om ”tryggheten först” gälla om partiet får styra innehållet i budgeten.

Val 2022

– Den stora merparten av ett tänkt reformutrymme under nästa mandatperiod kommer behöva ägnas åt att skapa ett tryggt Sverige, säger han.

Partiet vill bland annat höja anslagen till rättsväsendet med 20 miljarder kronor under nästa mandatperiod.

Gryningsräder

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson säger att man vill genomföra en kartläggning av parallellsamhällena.

Partiet vill bland annat genomföra en nationell folkräkning för att ta reda på hur många som befinner sig i landet och upptäcka vilka som eventuellt finns här illegalt. En sådan bör genomföras ”proaktivt och offensivt”, anser partiet.

– Det kommer att krävas nya verktyg, säger Andersson.

Konkret handlar det exempelvis om att mätningar av vatten och el sätts i relation till antalet folkbokförda i området

Man vill dessutom att myndigheter genomför oannonserad gryningsräder mot adresser där det misstänks bo fler än de som är bokförda där. Polisen bör medverka och öppna upp bostäder där det behövs, anser partiet.

De som upptäcks och som inte kan visa att de befinner sig legalt i Sverige ska, enligt SD, omedelbart utvisas.

Biometriskt register

Ett tredje SD-förslag är att samordningsnummer – identitetsbeteckningar för personer som inte är folkbokförda i Sverige – makuleras i takt med att utvisningar sker.

När nya samordningsnummer upprättas ska de kompletteras med biometrisk information (som fingeravtryck och ansiktsigenkänning reds. anm) och registreras, anser partiet.

Med inspiration från Danmarks så kallade ”Ghettopaket” vill SD också ta ett nytt helhetsgrepp kring utsatta områden.

Tobias Andersson säger att det till exempel kan handla om att riva områden eller att i samarbete med kommunala aktörer fräscha upp och genomföra trygghetshöjande insatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet