Statsminister Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna har rasat ytterligare i en ny opinionsmätning. Foto: TT

ANALYS: S hotas av genomklappning

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

SVT/Novus väljarbarometer är en kalldusch för Socialdemokraterna. Just när statsminister Stefan Löfven trodde att botten var nådd visar SVT/Novus ett nytt väljarras. Nu är paniken nära.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Årets valrörelse ser ut att bli en rysare för Stefan Löfven. Nedgången för Socialdemokraterna accelererar i SVT/Novus senaste väljarbarometer. Samtidigt är Sverigedemokraterna nu Sveriges näst största parti.

Sverige ser alltså ut att vara på väg mot en omvälvande förändring av det politiska landskapet. En stor fråga är därför hur det politiska systemet ska klara av att hantera dessa förändringar efter valet den 9 september.

Val 2018 – #dinröst

Dagens väljarbarometer är pinfärsk. Den bygger på 4 633 intervjuer genomförda den 14 maj-6 juni. Därmed fångar undersökningen upp opinionsvinden de senaste veckorna fram till igår.

En genomklappning

Socialdemokraterna har tappat i opinionen under hela våren. Oron och osäkerheten har spridit sig i partiledningen, men många socialdemokrater har argumenterat för att partiet är på väg att vända upp i opinionen före sommaren.

Dagens väljarbarometer är därför en kalldusch för Socialdemokraterna. Här noterar partiet ett ras på 3,1 procentenheter, vilket är en tydlig och statistiskt säkerställd nedgång. Om dagens resultat i SVT/Novus på 23,8 procent skulle bli Socialdemokraternas valresultat vore det en katastrof, en genomklappning, för svensk socialdemokrati.

Det innebär att paniken nu är nära i det parti som dominerat svensk politik i snart hundra år.

Är botten nådd?

Med tanke på att opinionstrenden fortfarande tycks peka nedåt vågar heller ingen i dagsläget uttala sig om var botten kan finnas. Hur mycket mer kan egentligen ett parti som Socialdemokraterna tappa?

I flera andra europeiska länder har socialdemokratiska partier mer eller mindre kollapsat i valrörelser de senaste åren. Blir Sverige nästa exempel på denna utveckling?

Men det handlar inte bara om Socialdemokraternas accelererande nedgång. Sverigedemokraterna fortsätter uppåt och är nu Sveriges näst största parti. Därmed är också Moderaterna förlorare i den här mätningen.

Det innebär även att Sverigedemokraternas självförtroende kommer att växa ytterligare. Att vara näst störst har stor psykologisk betydelse. För Moderaterna innebär det omvänt ett stort bakslag att förlora den positionen.

SD och M knycker väljare

Om vi tittar på väljarströmmarna kan vi se att Socialdemokraterna tappar flest väljare till Moderaterna och Sverigedemokraterna, medan Moderaterna i sin tur tappar flest väljare till just Sverigedemokraterna. Nettovinnare blir alltså Sverigedemokraterna.

Att Socialdemokraternas nedgång accelererar just nu kan tyckas överraskande. Länge lyckades ju partiet i stort sett behålla sitt stöd i opinionen.

Annars har hela mandatperioden varit problematisk för det stora regeringspartiet. Det har handlat om en serie uppmärksammade nederlag i riksdagen, men också om smärtsamma kompromisser och eftergifter till Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det kan vara så att det är just detta som nu till slut får genomslag i opinionen.

Dubbla budskap

Det har också varit en mandatperiod där flykting- och invandringspolitiken blivit en av de absolut viktigaste frågorna för väljarna. Här har Socialdemokraterna gjort en helomvändning, men uppenbart inte imponerat på väljarna.

De politiska beskeden från Socialdemokraterna i denna fråga har ofta varit motsägelsefulla. Samtidigt som regeringen öppnat för ensamkommande unga att få stanna i Sverige trots att de saknar asylskäl har statsministern talat om behovet av att skärpa asylpolitiken.

Väljarna har haft svårt för att få ihop de båda budskapen, vilket sannolikt är en förklaring till de senaste månadernas ras i opinionen. Att huvuddelen av väljarflykten går till Moderaterna och Sverigedemokraterna stärker denna bild.

SD vinnare i mätningen

Socialdemokraternas ras innebär också en statistisk säkerställd nedgång med 2,2 procentenheter för det rödgröna blocket. De båda traditionella blocken är nu jämnstora. De rödgröna partierna samlar 37,4 procent medan alliansen samlar 37,5 procent.

Intressant i sammanhanget är att Alliansen inte ökar i opinionen. Kristdemokraternas läge blir allt mer krisartat och partiet får i denna undersökning 2,9 procent, alltså klart under riksdagsspärren.

Den stora vinnaren är i stället Sverigedemokraterna som ökar med 2,7 procentenheter och nu landar på 21,9 procent.

Misstro mot regeringen och Alliansen

Opinionsutvecklingen just nu pekar på att väljarna misstror både regeringssidan och alliansen. Det kan vara en långsiktig effekt av hur partierna har agerat i riksdagen de senaste åren.

Alliansen har ju haft möjlighet att avsätta Stefan Löfven men valt att låta honom sitta kvar. Samtidigt har Stefan Löfven som statsminister gett Vänsterpartiet och Miljöpartiet stort inflytande på regeringspolitiken.

Valet i höst ser ut att bli en veritabel rysare för flera partier. Och hur landet ska styras efter valdagen är höljt i dunkel.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet