Skillnaden mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna i opinionen är nu mycket liten. Foto: TT

SVT/Novus: SD näst största parti – nära gå om S

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna fortsätter att öka och är idag näst största parti och får 21,9 procent. Samtidigt förlorar Socialdemokraterna stöd och får 23,8 procent. Skillnaden mellan partierna är idag alltså mindre än två procentenheter. Det visar SVT:s och Novus mätning av hur väljarna skulle rösta om det vore val idag.

”Vi kan utmana Socialdemokraterna och Moderaterna om förstaplatsen”. Det sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson så sent som i tisdag. Han kommenterade då SCB:s partisympatimätning. I dag kan SVT/Novus visa att SD tagit ett steg på vägen. Partiet är idag näst största parti enligt den undersökning som SVT kan presentera idag.

Novus har fram till den 6 juni frågat väljare vad de skulle rösta på om det vore val i dag och Sverigedemokraterna får 21,9 procents stöd i undersökningen, en ökning med 2,7 procentenheter sen mätningen för en månad sen. Bland manliga väljare är partiet till och med störst. 29 procent säger att de skulle rösta på SD om det vore val idag.

Foto: SVT

Den stora förloraren

Det parti som däremot är den stora förloraren efter våren är Socialdemokraterna. Partiledningen har fått tung intern kritik för den nya strängare migrationspolitiken. Dessutom har partiet inte lyckats locka tillbaka de väljare som gått över till att stödja just Sverigedemokraterna.

Tvärtom visar SVT/Novus att tappet fortsätter. S skulle få enbart 23,8 procent av rösterna om det vore val idag. Det är en statistiskt säker minskning med 3,1 procentenheter sedan majmätningen.

M tredje störst

Moderaterna får finna sig i att vara tredje största parti i mätningen, men å andra sidan minskar man inte. Stödet ligger på 21,1 procent.

Bland övriga partier är förändringarna små. Kristdemokraterna ligger till exempel fortsatt kvar under riksdagsspärren och får idag ett väljarstöd på 2,9 procent. Vänsterpartiet ligger kvar på en hög nivå och skulle få 9,1 procent om det vore val idag. C hamnar på 8,9, L på 4,6 och MP på 4,5.

Frågan som ställs i väljarbarometern är: ”Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen idag?”

Novus genomförde undersökningen mellan den 14 maj-6 juni.

49,1 procent av de tillfrågade respondenterna valde att medverka i undersökningenoch totalt genomfördes 4 633 intervjuer. Frågorna ställdes i huvudsak per telefon, men kunde även besvaras via sms, e-post eller vanlig post. Urvalet i undersökningen är slumpmässigt.

Siffrorna i parentes anger skillnad i procentenheter sedan mätningen i maj

  • V: 9,1 % (+0,7)
  • S: 23,8 % (-3,1)
  • MP: 4,5 % (+0,2)
  • C: 8,9 % (-0,5)
  • L: 4,6 % (+0,2)
  • M: 21,1 % (+0,5)
  • KD: 2,9 % (-0,6)
  • SD: 21,9 % (+2,7)
  • Övriga: 3,2 % (-0,1)

Statistiskt säkerställt är: S tapp (-3,1), SD:s uppgång (+2,7) och de rödgrönas (V+S+MP) sammanlagda nedgång (-2,2).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet