Socialdemokraternas framgång i Danmark, genom att driva en hård invandringspolitik och profilera sig i välfärdsfrågor, splittrar svenska socialdemokrater. Foto: Montage SVT

Socialdemokraterna i Danmark splittrar S i Sverige

Publicerad

Ska de svenska Socialdemokraterna ta samma väg som partivännerna i Danmark och driva en hård invandringspolitik och profilera sig i välfärdsfrågor? Meningarna är delade i partiet.

– De danska sossarna har lyckats med något stort. De har fått en socialdemokratisk enpartiregering som för en väldigt sossig välfärdspolitik och det kan man inte bli annat än imponerad av, säger Torbjörn Hållö, ekonom på LO. 

– Det är en stor sorg att ett systerparti som genom åren legat oss väldigt nära, nu är på väg att lämna socialdemokratin, säger Magnus Manhammar, riksdagsledamot för S.

I Danmark vann Socialdemokraterna tillbaka regeringsmakten efter valet i somras. Under ledaren Mette Frederiksen har partiet fört en hård invandringspolitik och samtidigt profilerat sig i välfärdsfrågor.  

– Vi ligger gärna till vänster om mitten när det gäller fördelningspolitik där vi har fokus på arbetarklassen och löntagarna. Men ska man värna om välfärdsstaten måste man också ha kontroll på invandringen och jag tycker vi har hittat den rätta balansen nu, säger partiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Stoklund.

”Måste göra som man gjort i Danmark”

Socialdemokraterna vann regeringsmakten i somras utan att för den skull ha gått framåt i valet. Men partiet vann röster från högernationalistiska Dansk Folkeparti samtidigt som man förlorade till partier på vänsterkanten. Den ekvationen gjorde det sedan möjligt att bilda regering.  

Det har fått Socialdemokraterna i Sverige att intressera sig för Danmark. För drygt tio år sedan röstade 70 procent av LO-medlemmarna i Sverige på S (enligt SCB). I dag är siffran 35 procent. Hur kan partiet vinna tillbaka arbetarväljarna? Är det Danmark som är förebilden, eller gör den hårda invandringspolitiken det hela till ett avskräckande exempel? 

– Man måste göra som man gjort i Danmark. Att låta vanliga löntagargruppers intressen stå i fokus för politiken, säger Torbjörn Hållö. 

– Det är ju bra om man driver frågor om en starkare välfärd, men om man inte står upp för mänskliga rättigheter spelar det andra inte så stor roll, säger Magnus Manhammar.

Socialdemokraterna i Danmark

  • Fick 25,9 procent (-0,4 från förra valet) i valet i juni 2019.
  • Vann röster från höger, framför allt från Dansk Folkeparti, och förlorade till partier till vänster.
  • Bildade en socialdemokratisk regering där Socialistisk Folkeparti, Enhetslistan (socialister) och Radikale Venstre (socialliberaler) är stödpartier.
  • Har föreslagit stopp för möjligheten att söka asyl vid gränsen till Danmark.
  • Gick till val på att införa en särskild pension för de som blivit utslitna i arbetslivet.
  • Partiledare: Mette Frederiksen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.