Flygtekniker Pär Tunfors, inspekterar flygplanet före start vid den multinationella flygövningen Nordic Air Meet i slutet av augusti. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

S: Ja till nya Jas Gripen

Publicerad

Socialdemokratiska riksdagsgruppen ställde sig i kväll bakom förslaget att köpa 40-60 nya Jas Gripen-plan.

Men partiet är fortfarande kritiskt till hur köpet ska finansieras.

–Man bör ta och titta på hur man kan hitta en mer ansvarsfull finansiering av projektet, säger Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet.

För exakt en månad sedan sade regeringen att 40-60 nya Jas-plan kan köpas utan att det sker på bekostnad av övriga delar av försvaret. I dag säger regeringen tvärtom – det behövs ytterligare minst fem miljarder till köpet. Frågan är då var pengarna tas ifrån.

-Det blir en process. Det blir försvarsmakten som får föreslå för oss. Att omplanera fem miljarder av 160 miljarder under en tio-årsperiod bedömer vi som görligt, säger försvarsminister Karin Enström (M).

– I det korta perspektivet kommer det att påverka men det är för tidigt att säga på vilket sätt. Men fem miljarder är ett väldigt stort belopp, säger Överbefälhavare Sverker Göranson.

Peter Hultqvist (S) är skeptisk till hur summan ska finansieras, men vill inte uttala sig om huruvida han vill se mer pengar till Försvaret.

– Ett glapp på fem miljarder i projektet och mängder av behov i försvarsmakten gör att den här frågan inte är lätt att hantera. Jag tror inte att det är så enkelt att få fram de fem miljarderna, säger han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer