”Mycket tyder på att Kalla faktas avslöjande bara är toppen av ett isberg”, säger Ygeman. Foto: Jonas Ekströmer/TT

S-kravet: Stäng av SD-medarbetare på regeringskansliet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna kräver att alla av Sverigedemokraternas tjänstemän på regeringskansliet stängs av i väntan på ny säkerhetsprövning.

– Vi har tidigare krävt att det ska genomföras en ny säkerhetsprövning av samtliga SD:s medarbetare inom regeringskansliet. I avvaktan på denna säkerhetsprövning måste dessa individer omgående stängas av från arbetsplatsen, säger partiets migrations- och socialförsäkringspolitiska talesperson Anders Ygeman vid en pressträff på lördagen.

Han kräver vidare att statsminister Ulf Kristersson (M) klargör vilken roll de sju tjänstemännen det handlar om har haft ”i trollfabriken eller angränsande verksamhet”.

– Statsministern måste utreda att han inte har medarbetare i sin omedelbara närhet som kan utgöra en säkerhetsrisk.

”Toppen av ett isberg”

Utspelet kommer efter TV4:s avslöjande om att SD:s kommunikationsavdelning driver ett stort antal anonyma konton i sociala medier som bland annat används för att håna och smutskasta meningsmotståndare och invandrare.

– Mycket tyder på att Kalla faktas avslöjande bara är toppen av ett isberg, säger Ygeman.

Ygeman om L-förslaget

Anders Ygeman säger vidare att han räknar med att S kommer att ställa sig bakom Liberalernas förslag om att förbjuda partier från att sprida politiska budskap anonymt.

– Det tror jag. Det är i grunden ett bra förslag. Nackdelen är att det kan ligga år bort och inte kommer åt problemen här och nu.

TT har sökt Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under flera månaders tid jobbade en reporter på Kalla fakta under täckmantel på SD:s kommunikationsavdelning och samlade in bevis för att partiet ligger bakom minst 23 olika anonyma så kallade ”trollkonton”. Foto: TT/Kalla fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.