S-kvinnor har i sitt kongressbeslut landat i att Sverige bör stå utanför försvarsalliansen Nato, enligt Annika Strandhäll, förbundsordförande för S-kvinnor. Foto: TT

S-kvinnor säger nej till Nato-medlemskap: ”Sverige bör vara alliansfria”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna är nära ett Nato-besked. Samtidigt är en majoritet i S-kvinnors förbundsstyrelse emot ett Nato-medlemskap. 

Med en nyckelposition i Natofrågan är Socialdemokraterna nära ett beslut. Senast 24 maj ska beslut tas i frågan. Men ett besked kan komma ännu tidigare, uppger partisekreteraren Tobias Baudin för till TT.

– Det kan gå på väldigt kort tid, säger partisekreteraren Tobias Baudin till TT.

Sverige och Nato

Flera partiprofiler har redan lutat sig åt ja-sidan, däribland socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och före detta utrikesminister Margot Wallström.

”Bör vara alliansfria”

Men partiet är splittrat. En majoritet i förbundet S-kvinnor, där Annika Strandhäll är ordförande, håller fast vid ett nej. Det rapporterar Svenska dagbladet. Beslutet bygger på S-kvinnors långa historia och kamp i frågor som handlar om fred, nedrustning och militär alliansfrihet, enligt Strandhäll. 

”Vi har i förbundsstyrelsen landat i att fortsatt vila i våra kongressbeslut att Sverige bör vara militärt alliansfria och stå utanför Nato”, skriver Annika Strandhäll i en kommentar till SvD, och fortsätter:

”Men vi har också stor respekt för den utmanande situation vårt land nu befinner sig i och vi går självklart in i samtalen i partiet om säkerhetspolitiken med respekt för olika perspektiv och utgångspunkten att alla socialdemokrater har Sveriges bästa för ögonen.”

Knutsson: ”Ingen betydelse”

Enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson har beslutet från S-kvinnor ingen betydelse för partiets hållning i Natofrågan.

Redan tidigare har S-kvinnors distrikt i Skåne, ett av de största distrikten, meddelat att de på sin lokala kongress har beslutat att stå fast vid sitt nej, enligt TT. Det är även känt att sidoförbundet Tro och och solidaritet står fast vid ett nej till Nato, enligt SvD. Det gör även ungdomsförbundet SSU.

Inom sidoförbundet S-studenter pågår just nu en säkerhetspolitisk diskussion, men inget talar för att man är på väg att ändra ståndpunkt från att Sverige ska vara militärt alliansfritt.

– Just nu finns inga indikationer på att vi kommer ändra oss, säger ordförande Emma Fastesson Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet