Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det första ämnet i debatten var migrationen. En nyckelfråga för SD, menar SVT:s politikreporter Kristoffer Törnmalm. Foto: SVT

S och SD i EU-duell om migrationen: Kaoset ökar

Uppdaterad
Publicerad

Migrationen är en av de stora frågorna i Morgonstudions EU-duell mellan toppkandidaterna Heléne Fritzon (S) och Charlie Weimers (SD). Båda partierna anklagar varandra för att bidra till ett ökat antal asylsökande till Europa.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har pekat ut varandra som huvudmotståndare i det kommande EU-valet. Och den stora stötestenen tycks vara migrationsfrågan.

Både S och SD vill minska mottagandet av asylsökande till Europa. Men man är oense om huruvida EU:s migrationspakt med gemensamma regler är ett bra sätt för detta.

EU-val 2024

– EU:s migrationspakt innebär att man ägnar sig åt omfördelning av migranter och den saknar verktyg för att utvisa migranter som inte har asylskäl. Det är en extrem brist som gör att migrationskaoset fortsätter, säger Charlie Weimers (SD) i Morgonstudion.

SD vill bygga mur vid gränsen

Heléne Fritzon menar å sin sida att det faktum att SD röstade emot pakten ökar kaoset och invandringen till Sverige.

– Det är en framgång att EU nu har en gemensam överenskommelse för att skapa ordning och reda. En egen migrationspakt leder till att det kommer färre till Europa, säger hon.

Weimers vill också att EU säkrar sin yttre gränsbarriär med en mur eller ett stängsel – något som S motsätter sig:

– Var ska du bygga den muren, Charlie Weimers? När ska du bygga den?

Hör SVT:s politikreporter Kristoffer Törnmalm om debatten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet