S-politiker vill KU-anmäla Reinfeldt för IT-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokratiske riksdagspolitikern Hans Hoff vill KU-anmäla förre moderate statsminister Fredrik Reinfeldt eftersom hans regering inte informerade Transportstyrelsen om säkerhetsrisker vid outsourcing.

– Den borgerliga regeringen har inte verkställt ett riksdagsbeslut och sen har det riksdagsbeslutet visat sig vara väldigt väldigt viktigt, säger riksdagsledamoten Hans Hoff (S), som nu vill att Konstitutionsutskottet, KU, kallar Fredrik Reinfeldt till förhör, något som Aftonbladet först rapporterade om.

Trots att riksdagen 2011 tagit ett beslut om att myndigheter ska informeras om säkerhetsrisker vid outsourcing av it-tjänster verkställde aldrig Alliansregeringen riksdagens beslut, enligt Hans Hoff.

Vill att KU utreder

Han hänvisar till regleringsbreven till Transportstyrelsen 2011–2014 där inget nämns om säkerhetsriskerna med att lägga ut it-tjänster på entreprenad.

– Jag skulle vilja säga att hade regeringen verkställt riksdagens beslut 2001 eller 2012 så hade det här it-haveriet på Transportstyrelsen aldrig uppkommit.

Han utesluter inte att alliansregeringen kan ha informerat Transportstyrelsen om farorna på annat sätt än i regleringsbreven, och vill att KU nu utreder frågan.

– Det jag hoppas är att man får fullständig klarhet i hela den här kedjan när det gäller haveriet på Transportstyrelsen och den it-säkerhetsskandal som det har varit från början och alla steg igenom.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet