S: Regeringen måste låna igen

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldts utspel om ett femte jobbskatteavdrag kritiseras av oppositionen.

Förslagen om skattesänkningar måste i praktiken finansieras med lån, menar Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson och pekar på prognosen att Sveriges statsbudget går med underskott i år och nästa år.

– Regeringen fortsätter med samma politik som efter sju år resulterat i hög arbetslöshet, högre än i jämförbara länder, hög ungdomsarbetslöshet, stigande långvarigt utanförskap och sjunkande skolresultat, säger hon till TT.

– Jobbskatteavdragen har hittills inte löst problemen på svensk arbetsmarknad. I stället behövs pengarna för att investera i skolan, till lärare, fler ungdomar på högskolan, bättre matchning på arbetsmarknaden och mer infrastruktur och bostäder.

”Tydlig konflikt i valrörelsen”

Med beskeden från Fredrik Reinfeldt ser hon med tillförsikt fram mot den väntande supervalrörelsen.

– En regering som fortsätter att driva en politik som uppenbarligen inte haft den effekt man hoppats på, kommer att stå mot en socialdemokrati som har tydliga förslag om investeringar från framtiden i Sverige. Det kommer att bli en jättebra och tydlig konflikt i valrörelsen, säger Magdalena Andersson.

Få prioriterar skattesänkningar

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är kritisk till Reinfeldts besked om skattesänkningarna och hänvisar till en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av MP och som visar att endast 6 procent av svenska folket vill att regeringen ska prioritera ett nytt jobbskatteavdrag.

”När allt fler barn inte får det de behöver i skolan, är det verkligen en ny skattesänkning Sverige behöver?”, säger Fridolin i ett pressmeddelande.

1.007 personer svarade i undersökningen på frågan ”Om du tvingas välja, vilket av följande förslag tycker du att regeringen ska prioritera i höstens budget?”. Många fler ville se satsningar på sjukvård (30 procent) och skola (29 procent), framför ett femte jobbskatteavdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer