Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns ingen förmögenhetsskatt, det borde det finnas.” S-debattörerna Payam Moula och Karina Cubilla tycker att Socialdemokraterna är för passiva i opposition. Hör vilken rikting de vill att partiet tar. Foto: Alex Bolevin/SVT

S-röster kritiska till bristen på reformer: ”Tror man saknar självförtroende”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler röster inom socialdemokratin kliver fram och kritiserar partiets politik. Vad de saknar är bland annat konkreta förslag och reformer som gör skillnad för människor i vardagen.

– Man levererar inte särskilt mycket politik, säger Karina Cubilla, ledarskribent på Arbetet, i SVT:s Agenda.

Efter valförlusten går Socialdemokraterna nu framåt i opinionsmätningar. Partiet fick nyligen det högsta stödet sedan 2009, i SVT/Novus väljarbarometer.

Men i de egna leden kritiseras S för att vara för passiva.

– Socialdemokraterna står starkt, men de borde stå mycket starkare, säger Payam Moula, chefredaktör för den socialdemokratiska idéskriften Tiden.

– Vad som saknas är tillräckligt bra och tydliga förslag. Jag tror att man saknar självförtroende och jag tror att man måste räta på ryggen och våga ta konfliken.

Karina Cubilla, ledarskribent på den socialdemokratiska tidningen Arbetet, är inne på samma linje.

– Opinionsmässigt går det bra men man levererar inte särskilt mycket politik. Det är svårt att veta var de vill och vart man ska. Man är rädd tror jag, att skruva upp och gå i opposition ordentligt.

”Man vill se en annan typ av politik”

En annan framträdande röst som har kritiserat bristen på reformer är Daniel Suhonen, chef för den fackliga idéinstitutet Katalys och grundare av den socialdemokratiska föreningen Reformisterna. Efter valet kallade han Socialdemokraternas valstrategi för ”en total katastrof”, där egna tydliga reformer lyste med sin frånvaro.

SSU:s ordförande Lisa Nåbo har beskrivit S senaste skuggbudget som ”feg” och ”riktigt dålig” och efterlyst mer politik och strategi.

Även Payam Moula och Karina Cubilla vill att partiet satsar mer.

– Nu känns det som att det har öppnats upp ett fönster. Fler pratar om villkoren på arbetsmarknaden och människors levnadsstandard. Det finns liksom en ilska, man vill se en annan typ av politik. Det är nu man ska smacka på, säger Cubilla.

S-debattörerna har en rad förslag på politik som de vill se från partiet. Hör mer i videon ovan och se hela Agenda – där S-ledaren Magdalena Andersson intervjuas – i  SVT2 och på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.