Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

SVT/Novus: Oppositionen har greppet om väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Väljarnas stöd för regeringen och Sverigedemokraterna är fortsatt svagt. Detta visar SVT/Novus senaste väljarbarometer för maj månad. Medan Socialdemokraterna går starkt befäster Sverigedemokraterna en negativ trend sedan riksdagsvalet.

– Sverigedemokraterna noterar en nedgång även denna månad och är nu faktiskt nere på sin lägsta nivå sedan november 2017, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Utan några enskilda rörelser som är statistiskt säkerställda i denna mätning jämfört med förra månaden, befästs ändå en bild av ett kraftfullt övertag för oppositionen. Medan partierna som utgör regeringsunderlaget samlar 43,5 procent av väljarstödet har oppositionspartierna tillsammans 55 procent.

Moderaterna och Socialdemokraterna hamnar stabilt högt i den senaste väljarbarometern. Siffran inom parantes visar förändringen från den senaste mätningen. Foto: SVT/Novus

Moderaterna sticker ut

På regeringssidan är det bara Moderaterna som visar plussiffror i väljarstöd sedan riksdagsvalet. När Sverigedemokraterna istället har tappat har Moderaterna på detta vis åter greppat andraplatsen i storlek bland partierna i riksdagen.

I övrigt kan man notera att det är fyra partier som befinner sig i ett kärvt läge nära eller under riksdagsspärren. Medan Miljöpartiet och Centerpartiet har viss luft ovan spärren ligger såväl Kristdemokraterna som Liberalerna under spärren. Allra värst är läget för Liberalerna.

Fakta om undersökningen

Det är 3 243 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta i undersökningen som genomfördes under perioden 3 april till och med 30 april. De har svarat på frågan hur de skulle rösta om det vore val i dag. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. De som inte har svarat utgör 49 procent av det totala antalet tillfrågade som var 6 374 personer.

I denna undersökning är inga enskilda förändringar från förra månaden statistiskt säkerställda.

Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 6 359 personer tillfrågats i undersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.