S säger ja till att utvidga Schengen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna säger nu ja till att släppa in Bulgarien och Rumänien i Schengen.

Därmed finns en majoritet i riksdagen för regeringens linje.

Socialdemokraterna (S) sade tidigare i höst nej till att släppa in de två länderna i det europeiska gränskontrollsamarbetet. Orsaken var att man inte fått se konsekvensanalyser från berörda myndigheter om hur bland annat kampen mot brottsligheten påverkades.

Regeringen har nu lämnat in en sammanställning av olika myndigheters synpunkter till riksdagens justitieutskott.

– Det förefaller som så att myndigheterna inte har invändningar mot utvidgningen, säger Shekarabi.

– Mot den bakgrunden är vi beredda att ställa oss bakom en svensk ståndpunkt som öppnar för utvidgning av Schengen så att Rumänien och Bulgarien kommer in.

Ställer krav inför framtida beslut

Shekarabi tillägger att S även framöver kommer att säga nej till EU-förslag om man anser att det saknas gedigna analyser av hur svenska intressen påverkas.

– Det kravet kommer vi ha på regeringen framöver i alla EU-ärenden, säger han.

Shekarabi påpekar att det är särskilt viktigt under det svenska EU-ordförandeskapet första halvåret 2023. Han betonar att det inte bara får handla om det ska gå bra för det svenska EU-ordförandeskapet när det gäller att föra olika frågor i hamn i EU:s ministerråd.

– Vi måste utgå från vad som är bäst för Sverige i en större kontext, säger Shekarabi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.