Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ardalan Shekarabi (S) och Adam Marttinen (SD) om varför respektive parti säger nej till förslaget. Foto: SVT

S och SD säger nej till regeringens Schengenförslag

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna säger nej till regeringens förslag om att utvidga Schengensamarbetet till Rumänien, Bulgarien och Kroatien. Därmed ser regeringen ut att få sin första förlust i riksdagen.

– För vår del måste vi utgå från svenska nationella intressen, säger Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi.

Enligt regeringens förslag bör Sverige säga ja till att släppa in Kroatien, Bulgarien och Rumänien i samarbetet, något som bland annat skulle innebära att gränskontrollen vid dessa länder tas bort.

Ardalan Shekarabi betonar dock att länderna tidigare har kritiserats i EU-sammanhang vad gäller frågor om bekämpning av brott och korruption.

– Vi vill ha de verktyg som behövs för att bekämpa och förebygga brott och då behöver vi också ha bra kontroll på in och utresor till vårt land, säger han.

SD: Förslaget omfattas inte av Tidöavtalet

Adam Marttinen (SD), ledamot i justitieutskottet, menar att förslaget inte omfattas av Tidöavtalet och att partiet nu har en möjlighet att företräda sina väljare utifrån sin politiska inriktning.

– När det kommer till utrikespolitik, och när det kommer till frågor som rör EU-frågor, kommer Sverigedemokraterna agera efter den politik som vi har annonserat sedan tidigare. Vi kommer inte att känna oss mer begränsade på grund av att vi har ett Tidöavtal inom andra områden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.