Flera partier är nu för fotboja på personer som ska avvisas från landet. Foto: TT

S inte emot fotboja på personer som ska avvisas

Socialdemokraterna öppnar för fotboja på personer som ska avvisas och kan utgöra en säkerhetsrisk. Därmed kan Miljöpartiets förslag få majoritet i riksdagen.
– Det är inte så att vi Socialdemokrater har någonting emot den här idén, säger statsekreterare Mats Andersson.

Under påskhelgen lade Miljöpartiet fram en rad förslag på åtgärder inför de blocköverskridande samtalen om terrorbekämpning. Ett förslag var fotboja på personer som ska avvisas.

– Fotboja är en möjlighet för de individer där vi har olika typer av information och är oroliga för hur vi ska hantera en avvikandesituation. Där måste man kolla på om det går att använda fotboja i större utsträckning, sade MP-språkröret Gustav Fridolin till Dagens Nyheter.

LÄS MER: MP kräver fotbojor i kampen mot terrorn

S positivt till förslaget

Nu öppnar Socialdemokraterna också för Miljöpartiets förslag.

Enligt Mats Andersson, som är socialdemokratisk statssekreterare i samordningskansliet i Rosenbad, kan elektronisk fotboja vara ett möjligt sätt, men inte det enda, att förbättra kontrollen över personer som bedöms vara säkerhetsrisker, skriver TT.

– Det är inte så att vi Socialdemokrater har någonting emot den här idén, säger han.

Fler partier har tidigare uttalat sig positivt om fotboja. Kristdemokraterna har sagt att potentiella avvikare ska kunna förses med elektronisk fotboja och på onsdagen sade Moderatledaren Anna Kinberg Batra till Expressen att fotboja kan vara ”ett steg på vägen”.

Det här innebär att förslaget kan få majoritet i riksdagen.

LÄS MER: MP står fast vid förslag om fotboja

V och SD inte inbjudna

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är inte inbjudna att delta i terrorsamtalen, har TT tidigare rapporterat. Vänsterpartiet har tidigare sågat förslaget om fotboja.

– Jag finner det ganska makabert att sätta fotboja, som är en påföljd efter ett domslut, på icke-dömda personer, säger partiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker till Svenska Dagbladet.

LÄS MER: Fotboja kan enkelt slitas bort med händerna

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer